Велосипедната гума Metl е първият познат ни потребителски продукт, в който се използва нитинол - разработена от НАСА сплав с памет на формата, направена от никел и титан, която може да бъде тренирана с топлина, за да запази формата си. В сравнение с традиционните велосипедни гуми, гумите Metl никога няма да се спукат и ще издържат цял живот - поне това е обещанието, дадено от The Smart Tire Company, бившите участници в шоуто Shark Tank, които сега се намират в Акрон, Охайо, където е и Goodyear Tire and Rubber Company.

Само трябва да бъдете внимателни: гумите се продават чрез кампания за групово финансиране в Kickstarter и това носи риск, който бихме оценили като висок за нещо толкова авангардно като това от малък стартъп.

Освен това ще трябва да заплатите 500 долара за чифт сини или прозрачни гуми Metl (с тегло 450 г и еквивалентен размер 700x35c), които се монтират лесно от "направи си сам" върху най-разпространените джанти за шосейни велосипеди или велосипеди за чакъл. Това е около 10 пъти повече от цената на добрите велосипедни гуми, като цените надхвърлят 1300 долара при избор на предварително сглобен пакет, включващ алуминиеви джанти, или 2300 долара, ако предпочитате карбонови джанти.

Въпреки конструкцията си гумите осигуряват сцепление благодарение на интегрирания протектор за всякакви метеорологични условия, който според кампанията предлага "средно ниско" съпротивление при търкаляне. Протекторът е предназначен за пробег до 8000 мили, а цената на протекторите е 10 долара на гума. Твърди се, че велосипедните гуми Metl предлагат "леко и гладко каране, с превъзходно управление и издръжливост", които могат също така да "увеличат сцеплението" в сравнение с типичните гуми с въздушен пълнеж.

Очакваната доставка на велосипедните гуми Metl е посочена за юни 2024 г. Към момента кампанията вече има 128 поддръжници, което е тройно повече от поставената цел, а до края ѝ остават още 28 дни. Целите за разширяване (ако кампанията набере достатъчно средства) включват създаването на по-широки гуми Metl за електронни и планински велосипеди, както и повече размери и шарки на протектора за пътища и чакъл.

Снимка: The Smart Tire Company

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове: