Лодка робот с витло, изработено от течни магнити, може да бъде по-безопасна алтернатива от твърдите метални лопатки, които могат да навредят на дивите животни.

Острите метални витла могат да бъдат опасни за животни и природата като цяло, така че алтернатива, направена с ферофлуид, би могла да бъде по-добър подход, ако може да бъде настроена да работи при по-високи скорости.

Джун Шинтаке от Университета по електрокомуникации в Чофу, Япония, и колегите му създават прототип на водно превозно средство с витло, изработено от ферофлуид, който се състои от магнитни наночастици от железен оксид, суспендирани в масло. То се управлява с електромагнити, които се включват и изключват с висока скорост.

Как работи магнитното витло?

Магнитното витло работи чрез използване на магнитни сили за свързване и разединяване на витлото от вала на двигателя. Когато магнитните елементи на витлото и монтирането на вала са подравнени, те се съединяват и създават магнитна задържаща сила, позволяваща на витлото да се върти заедно с вала на двигателя. Ако витлото се допре до обект и се измести, разминаването на магнитните елементи ги кара пасивно да се разединят, което позволява на витлото да се върти самостоятелно. След като обектът бъде отстранен, магнитните елементи се подреждат отново, като отново захващат витлото към закрепването на вала и възобновяват въртенето с вала на двигателя. Този механизъм на магнитно свързване премахва необходимостта от централен вал и позволява безшумна работа без вибрации.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат

Тагове: