Игрите са чудесен начин да се освободите от стреса на изпитанията и неприятностите в реалния живот. Те осигуряват нисък риск и забавна дейност, поставени в безопасна среда, допълнена с потенциал за закуска - ако си опитно животинче. А способността да се отпуснете с безопасна, но донякъде умствено предизвикателна задача, може да направи чудеса за нервите и се оказва, че плъховете са съгласни.

Според Ars Technica учени поставят симпатични малки плъхове в специално създадени миниатюрни коли и ги учат да шофират. И изглежда, че плъховете обичат това на научно наблюдавано ниво.

В университета в Ричмънд, щата Вирджиния, екип изучава ефектите от околната среда на плъховете върху цялостното им благополучие и способността да научават нови неща. Задачите, дадени предварително на плъховете, са доста прости, така че екипът решава да засили нещата, като научи малките гризачи да шофират.

Специално превозно средство е проектирано и построено за плъховете под формата на роботизиран комплект за кола, пластмасов контейнер за храна и три медни проводника за контрол на посоките вместо сложен волан. Проводниците работят за управлението на колата напред, ляво и дясно, така че по същество те учат плъховете да карат кола, използвайки еквивалента на клавиши W, A и D за компютърния геймър.

Първоначално лакомствата бяха поставени около малка арена и плъховете ги печелеха, като карат превозното средство към тях. Лакомствата винаги се поставят в различни зони, което кара плъховете да се научат напълно да контролират превозното средство, за да бъдат възнаградени. Осем седмици от три серии от по пет минути сесии бяха всичко, което беше необходимо на плъховете, за да овладеят този процес.

Това, което е особено интересно в този тест, е, че плъховете продължават да управляват превозните средства дори без награда. Изглежда истинската радост от шофирането по същество е била достатъчно възнаграждаваща за тях, за да се върнат "зад волана" и да продължат да го правят.

Освен това проучванията върху хормоните, открити в изпражненията на плъховете, показват по-добро качество на живот като цяло за малките шофьори. Изглежда, че това възнаграждаващо предизвикателство, добавено към живота им, наистина ги е обогатило. Вероятно обаче това е само защото не им се налага да се справят с автомобилни застрахователни компании и пиков трафик като в реалния живот.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Мащабна геомагнитна буря може да извади от строя интернет и енергийната инфраструктура на цялата планета