Картата с най-висока разделителна способност на геоложката основа под южното полукълбо на Земята разкри нещо, за което досега не сме знаели: древно океанско дъно, което може да се увива около ядрото.

Според проучването този тънък, но плътен слой съществува на около 2900 км под повърхността. На тази дълбочина се намира мястото, където разтопеното метално външно ядро се среща със скалистата мантия над него. Това е границата между ядрото и мантията (ГЯМ).

"Сеизмични изследвания като нашето осигуряват изображения с най-висока резолюция на вътрешната структура на нашата планета и ние откриваме, че тази структура е значително по-сложна, отколкото се смяташе досега", заяви геологът Саманта Хансен от Университета на Алабама при обявяването на резултатите.

Разбирането на това какво точно се намира под краката ни - с възможно най-много подробности - е от жизненоважно значение за изучаването на всичко - от вулканичните изригвания до вариациите в магнитното поле на Земята, което ни предпазва от слънчевата радиация в Космоса.

Хансен и колегите ѝ използват 15 станции за наблюдение, заровени в леда на Антарктида, за да картографират сеизмичните вълни от земетресенията в продължение на три години. Начинът, по който тези вълни се движат и отскачат, разкрива състава на материала в Земята. Тъй като звуковите вълни се движат по-бавно в тези зони, те се наричат зони с ултраниска скорост.

"Анализирайки хиляди сеизмични данни от Антарктида, нашият метод за получаване на изображения с висока разделителна способност откри тънки аномални зони от материал в СМВ навсякъде, където сондирахме", казва геофизикът Едуард Гарнеро от Държавния университет в Аризона.

"Дебелината на материала варира от няколко до десетки километри. Това предполага, че виждаме планини в ядрото, на някои места до пет пъти по-високи от връх Еверест."

Според изследователите тези зони най-вероятно са океанска кора, погребана в продължение на милиони години.

Въпреки че потъналата кора не е близо до признатите зони на субдукция на повърхността - зони, в които изместващите се тектонски плочи изтласкват скалите надолу в земните недра, - симулациите, представени в изследването, показват как конвекционните течения биха могли да изместят древното океанско дъно до сегашното му място на покой.


Трудно е да се правят предположения за вида и движението на скалите въз основа на движението на сеизмичните вълни и изследователите не изключват други възможности. Въпреки това хипотезата за океанското дъно изглежда най-вероятното обяснение за тези зони в момента.

Съществува и предположението, че тази древна океанска кора може да е увита около цялото ядро, макар че тъй като е толкова тънка, е трудно да се знае със сигурност. Бъдещите сеизмични проучвания би трябвало да могат да допринесат допълнително за цялостната картина.

Един от начините, по които откритието може да помогне на геолозите, е да разберат как топлината от по-горещото и по-плътно ядро изтича нагоре в мантията. Разликите в състава на тези два слоя са по-големи, отколкото между твърдата повърхностна скала и въздуха над нея в частта, в която живеем.

Снимка: Unsplash/Edward Garnero and Mingming Li/Arizona State University)

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика