Ако погледнете нощното небе от място, неопорочено от светилната на големия град, погледът ви може да бъде привлечен от ярко петно, което свети по-силно от повечето звезди. Това е Юпитер. Огромният газов гигант ни се разкрива максимално добре този месец. От понеделник, 10 юни, Земята ще бъде в позиция директно между Юпитер и Слънцето.

Това означава, че Юпитер е доста близо до Земята и може да го видите в нощното небе с яснота, каквото обикновено не срещаме. Явлението ще продължи до края на месеца, така че имате достатъчно време.

„Най-голямата планета в Слънчевата система е като разкошно бижу за невъоръженото око, но изглежда фантастично през бинокъл или малък телескоп. С тяхна помощ може да видите четирите най-големи спътника и дори облаците, заобикалящи планетата“, пише NASA.

На теория с мощен бинокъл може да видите най-големите спътници на Юпитер и в други периоди от годината, но сега планетата е в идеалната позиция за това. Особено помага, ако сте в област със слабо светлинно замърсяване, така че ако имате интерес, положените усилия със сигурност ще си заслужават.  

Виж още: Made in Space: МКС вече приема частни туристи и бизнеси