Вече е факт първата в света саксия, която е способна да зареди вашия смартфон. Тя се нарича Bioo и произвежда ток чрез процеса на фотосинтеза на растението вътре, което ни дава истинска зелена алтернатива на всички традиционни начини за зареждане на мобилни устройства.

Саксията разполага с порт за включване на зарядното устройство, който е добре прикрит в един декоративен камък, както и батерия, в която се съхранява произведеното електричество. В основата на функционирането ѝ е т.нар. гнездо от биомаса, което се пълни с микроорганизми, след като се намокри с вода. Простичка електрическа инсталация с катод и анод осигурява прехвърлянето на тока; за потребителя всичко се свежда до това да полее саксията, да я разклати малко и да добави вътре растения и почва по избор.

Според създателите на Bioo този метод има няколко предимства пред зареждането със слънчева енергия - генерираната енергия е достатъчна за два-три заряда на ден, а нова продължава да се събира и през нощта. В момента Bioo е проект, предложен за финансиране през сайта Indiegogo и вече успешно събра търсената сума от 15 000 евро. Пазарната цена на саксията трябва да бъде 85 евро.

Виж още: Забравете пръстовите отпечатъци, мозъчните вълни ви идентифицират най-добре