В основополагащ триумф за зелената енергия Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), действаща като финансов отдел на Европейския съюз, ще спре финансирането на почти всички проекти на изкопаеми горива до края на 2021 г.

Министрите на финансите на ЕС единодушно подкрепиха постепенното прекратяване на финансирането на проекти за изкопаеми горива, за да помогнат за забавяне на климатичната криза. През 2018 година например, за да демонстрира мащабност, ЕИБ финансира 2 милиарда евро проекти за изкопаеми горива.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Решението идва след дълги преговори между страните - членки на Европейския съюз, които са акционери на банката. То ще влезе в сила през 2021 г.

Газовият сектор не е напълно изключен от финансирането, но трябва проектите му да се основават на това, което банката нарича "нови технологии", каквито са улавянето и съхраняването на въглерод, когенерацията (производството едновременно на топло- и електроенергия) или смесването на изкопаем природен газ с т.нар. възобновяеми газове.

Πpoтecтитe cpeщy изĸoпaeми гopивa cъщo ce зacилиxa пpeз пocлeднитe гoдини, ĸaтo aĸтивиcти изиcĸвaт пpaвитeлcтвaтa дa пpeдпpиeмaт cпeшни дeйcтвия зa нaмaлявaнe нa въглepoднитe eмиcии и cпиpaнe нa зaгyбaтa нa биoлoгичнo paзнooбpaзиe. Организации за защита на околната среда предпазливо приветстваха решението на Европейската инвестиционна банка и предупредиха, че в него има вратички за някои газови проекти.

Виж още: Huawei Mobile Services – няма Google, няма проблеми!