Изглежда, че геоложката активност на Земята следва 27.5 милиона годишен цикъл, давайки на планетата „пулс“, според ново проучване, публикувано в списанието Geoscience Frontiers.

„Много геолози вярват, че геологичните събития са случайни във времето. Но нашето проучване предоставя статистически доказателства за общ цикъл, което предполага, че тези събития са свързани, а не случайни“, казва Майкъл Рампино, геолог и професор в катедрата по биология на Нюйоркския университет.

През последните пет десетилетия изследователите предложиха цикли на големи геоложки събития - включително вулканична активност и масови изчезвания на сушата и морето - от около 26 до 36 милиона години насам. Но ранната работа по тези корелации в геоложкия запис беше възпрепятствана от ограниченията във възрастта на геологичните събития, което възпрепятстваше учените да провеждат количествени изследвания.

Налице са обаче значителни подобрения в техниките за радиоизотопно датиране на геоложкия времеви мащаб, което води до нови данни за времето на минали събития. Използвайки най-новите налични данни за възрастта, Рампино и колегите му съставят актуализирани записи на основните геоложки събития през последните 260 милиона години и провеждат нови анализи.

Екипът анализира възрастта на 89 добре датирани големи геоложки събития, като те включват изчезвания на морето и сушата, големи вулканични изливания на лава, наречени базалтови изригвания, събития, когато кислородът е изчерпан в океаните, колебания на морското равнище и промени или реорганизация в тектоничните плочи на Земята.

Те откриха, че тези глобални геоложки събития обикновено са групирани в 10 различни часови точки през тези 260 милиона години, групирани в пикове или импулси с приблизително 27.5 милиона години честота. Последният клъстер от геоложки събития е бил преди около 7 милиона години, което предполага, че следващият импулс на основната геоложка дейност ще бъде след повече от 20 милиона години в бъдещето.

Изследователите твърдят, че тези импулси могат да бъдат функция на цикли на активност във вътрешността на Земята - геофизични процеси, свързани с динамиката на тектониката на плочите и климата. Подобни цикли в орбитата на Земята в Космоса обаче също може да ускоряват тези събития.

„Какъвто и да е произходът на тези циклични епизоди, нашите констатации подкрепят твърдението с до голяма степен периодични, координирани и периодично катастрофални геоложки записи, което е отклонение от възгледите, поддържани от много геолози“, обяснява Рампино.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск