Пиратството е и вероятно завинаги ще остане тема на горещи дебати. Каквито и да са възгледите ви за моралността на пиратството на произведения, защитени с авторски права, независимо дали става дума за игри, филми или други, изглежда разумно да се предположи, че можете да говорите за това в интернет, без да си навлечете неприятности.

Това може да не е така поне ако тези две филмови студиа постигнат своето. Филмовите студиа Voltage Holdings и Screen Media Ventures са подали молба да принудят Reddit да отговори на призовка, в която се иска компанията да предостави информация за IP адресите на шестима анонимни американски потребители на Reddit, които са обсъждали пиратски медии в платформата.

Това е най-новият ход в поредица от дела за нарушаване на авторските права през изминалата година от множество студиа, които се опитват да изискат от Reddit да предостави информация за потребителите, за да преследват по съдебен път доставчиците на интернет услуги, които тези потребители на Reddit са обсъждали като неспособни или най-малкото нежелаещи да им попречат да пиратстват медии, използвайки предоставените връзки.

Предишните два опита бяха неуспешни, като първият беше отменен от Окръжния съд на САЩ поради правото на потребителите на анонимно изказване съгласно Първата поправка, което означава, че Reddit не е трябвало да разкрива информация, включително имена, имейл адреси и информация за акаунти на въпросните потребители. Това не попречи на същите компании да опитат отново, този път в опит да съдят друг доставчик на интернет услуги за предполагаемо нарушение на авторските права в неговата мрежа.

Отново Reddit получи призовка за предоставяне на информация за потребителските акаунти, включително IP адреси и логове, и отново съдът се произнесе против, позовавайки се на правата по Първата поправка.

Две от студиата, участващи в тези първоначални дела, обаче изглежда са решили, че третият път може да е на късмет, тъй като сега и двете са подали молба в пореден опит да накарат Reddit да предаде информация за IP адресите на потребителите, за да преследват даден интернет доставчик. Този път мишената е Frontier Communications, за която няколко от тези потребители на Reddit обсъждат, че е неефективна при спирането на пиратските медии.

През 2022 г. един потребител споменава в публикация относно защитата от пиратство на друг доставчик на интернет, че "от години използва Frontier DSL" и че "въпреки гадния интернет на тях не им пука какво съм изтеглил". Друг потребител съобщава, че е получил общо 44 имейла от Frontier във връзка с изтеглянето на торенти и заплаха за прекратяване на услугата, но все още не са предприети никакви действия.

Студиата твърдят, че в тези и други идентифицирани публикации "потребителите на Reddit нямат признат интерес към неприкосновеността на личния живот по отношение на техните IP адреси" и че регистрите на IP адресите са "ясно релевантни и пропорционални на нуждите на делото".

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците

 

Още от Play