Още следващата година на пазара може да се появи едно доста необикновено транспортно средство - Aptera, историята на което датира от 2005 година. Именно тогава в САЩ е основана неголямата компания Aptera Motors, която представи проект за високоефективен градски автомобил, предназначен за превоз на двама пътници. Тогава машината получи името Aptera 2e и външно напомняше на хибрид между минисамолет без крила и триколка.

За своето задвижване, според замисъла на конструкторите, автомобилът трябваше да ползва електрически двигател, като заявеното ускорение от 0 до 97 км/ч бе за 10 секунди при максималната скорост 137 км/ч. Тези динамични характеристики бяха обвързани с използването на лека каросерия от композитни материали. Aptera Motors дори бе започнала да приема поръчки за новите автомобили, като пазарната им цена бе ориентировъчно между 20 и 50 хиляди долара. Но икономическата криза и натрупаните дългове принудиха компанията да върне всички поръчки и да прекрати своето съществуване през 2011 година.

Историята обаче не свършва дотук, активите на Aptera Motors преминаха към фирмата Zaptera USA, която е в партньорски отношения с китайската Jonway Group. От Zaptera USA имат намерение да инвестират и да пуснат на пазара модела Aptera 2g (с високоефективен бензинов двигател) на пазара през 2013 година. Цената на автомобила вероятно ще е в рамките на 50 - 55 хиляди долара. Това ще е с 15 - 20 хиляди долара по-скъпо от китайската версия Aptera 2e, който е с електрическа тяга. Така или иначе от Aptera USA предполагат, че автомобилът ще намери своите купувачи - преди всичко заради изцяло американската конструкция.