Във вторник федерален съдия постанови, че филмовите студиа вече могат да бъдат съдени по законите за фалшива реклама, ако пуснат заблуждаващи трейлъри, съобщи Variety. И ако си мислите, че решението идва от години ексклузивни трейлъри във филми на Marvel, помислете отново. Делото се осъществи поради двама пренебрегнати фенове на Ана де Армас, които искаха да гледат Yesterday на Дани Бойл и Ричард Къртис, след като видяха Де Армас в трейлъра – само за да открият, че тя е била изрязана от финалната версия на филма.

Тези фенове, всеки от които плати 3.99 долара за наем на Yesterday чрез Amazon Prime Video, търсят 5 милиона обезщетение като част от предложен колективен иск.

Yesterday следва историята на мъж, изигран от Химеш Пател, който по някакъв начин се озовава в свят, в който Бийтълс не съществуват. Трейлърът на филма имаше кратък кадър на Де Армас, която би изиграла съперница на героинята на Лили Джеймс. Но според съобщенията нейният персонаж и сюжет са изрязани от филма, защото не се харесаха достатъчно на публиката.

Адвокатите на Universal Pictures, което разпространява филма от 2019 г., твърдяха, че трейлърите имат дълга история на използване на кадри, които не попадат в кината на филм. Те цитираха трейлъра на Jurassic Park от 1993 г., който не включва никакви кадри от филма, тъй като работи като пролог за същинския сюжет. Адвокатите на студиото твърдят, че трейлърите попадат под законите за свободата на словото, докато окръжният съдия Стивън Уилсън твърди, че те по своята същност са реклами, поради което трябва да се поддържат същите стандарти. Екипът на Universal каза, че това може да отвори вратата за съдебни дела за фалшива реклама, но Уилсън посочи, че тези съдебни дела ще се случат само когато значителен процент от клиентите се чувстват подведени.

„Преценката на съда е ограничена до изявления дали актьор или сцена присъства във филма и нищо друго“, пише съдията.

Това решение може да повлияе на начина, по който компании като Marvel Studios пускат своите трейлъри. Това студио е добре известно с включването на сцени в своите трейлъри, които не се появяват във финалния филм, понякога в резултат на незавършени визуални ефекти или презаснети последователности. Но някои трейлъри на Marvel – най-добър е примерът с Avengers: Infinity War – имат кадри, които не се появяват във филма, който киноманите изобщо виждат в кината, което някои зрители намират за подвеждащо.

Трейлърите на видеоигри получиха подобен контрол през последните две десетилетия, което доведе до регулатори като Службата за рекламни стандарти на Обединеното кралство, които подадоха жалби и предприеха действия относно промоционални трейлъри за игри като No Man's Sky и Aliens: Colonial Marines. Трейлърите на игри, които са силно гледани под лупа от феновете заради тяхната графична прецизност и обещания за геймплей, често съдържат отказ от отговорност, обясняващ, че са съставени от „кадри на игровия енджин“, а не са кадри от геймплея или че кинематографичните трейлъри не са представителни за действителния геймплей.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка

 

Тагове:
Още от Play