Първият случай на 16-пинов конектор на NVIDIA, захранващ GeForce RTX 4090, заради който изгаря и се разтопява щепсел, беше докладван в Reddit.

Reddit потребителят /reggie_gakil публикува в раздела на NVIDIA снимка на изгорял 16-пинов конектор на компанията. Конекторът захранва неговата чисто нова GeForce RTX 4090 (персонализиран модел). Снимките показват, че както захранващият адаптер, който включва 16-пинов до 4x8-пинов щепсел, така и захранващият конектор на печатната платка са били обхванати в пламъци и са се разтопили. Графичната карта беше Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC.

Разглеждайки внимателно снимките, изглежда, че проблемът е възникнал около основните 12 пина под четирите допълнителни щифта в горната част. Що се отнася до адаптера - почти целият е изгорял и се е разтопил. Кабелът се доставя и потвърждава официалните спецификации на NVIDIA и вече е ясно, че огъването или прекаленото му натоварване може да доведе до необичайни температури, които в крайна сметка могат да причинят проблеми като тези.

Потребителят съобщава, че е играл Red Dead Redemption 2 на своя компютър с NVIDIA GeForce RTX 4090, когато картата избухнала в пламъци и запалила захранващия конектор. Той също така заявява, че това може да е дефектен кабел и ще го обяви за ремонт, въпреки че няма да можем да стигнем до дъното на този проблем, докато не получим повече информация.

Наскоро беше забелязано, че 16-пиновият адаптерен кабел на NVIDIA за графичните карти GeForce RTX 4090 е твърде дебел и не е лесен за управление в по-малки кутии за компютри, тъй като удря страничния панел много често. Така потребителите ще трябва да огъват кабела много, за да затворят панела, но това огъване не се препоръчва, тъй като може да нагрее кабелите и да доведе до запалване на адаптера.

Все пак това е само един доклад и проблемът не изглежда да е твърде широко разпространен, иначе щяхме да чуем множество доклади за него. Потребителите имат максимум две седмици с новите си карти и повечето хора все още чакат да получат своите пратки. Така че, ако адаптерът или щепселът на графичните карти NVIDIA GeForce RTX 4090 наистина са дефектни, ще разберем със сигурност през следващите месеци.

Друга графична карта, този път ASUS GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC, е засегната от същия проблем. Както беше туитнато от @Vectral555, можем да видим, че 16-пиновият конектор и захранващият щепсел на печатната платка са изгорели.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вижте как РС геймингът надскочи себе си с 4000 кадъра в секунда на CS:GO (ВИДЕО)

 

Тагове: