НВО прави нов документален филм за възхода и падението на биотехнологичната компания Theranos. 

Оглавяваната от Елизабет Холмс компания е една от най-скандалните модерни истории в света на технологиите. Обещавайки пробив в генетиката, медицината и кръвните проби, на върха на своята слава Theranos се оценяваше на 9 милиарда долара. Днес тя не струва практически нищо, а мистериозната кутийка за кръвни тестове, наречена „Едисон“ по името на големия изобретател, не е нищо друго освен обект на присмех.

Режисьор на лентата, която се нарича The Inventor, е Алекс Гибни, който преди това направи класическия документален филм Enron: The Smartest Guys In The Room за срива на енергийния гигант. През годините Гибни изследва скандалите около сциентологията и умело развенчава човека зад мита Стив Джобс в The Man In The Machine.

„Елизабет Холмс вярваше, че в крайна сметка ще успее да създаде универсално устройство за кръвни тестове, и поради това има правото да изопачава и да лъже, докато го постигне. Тя е един зъл човек, който се отнася лошо с хората, които ѝ се противопоставяха. Това е черта от характера, която Елизабет споделя със Стив Джoбс, който вдигаше скандали на журналисти, дръзнали да не се съгласят с неговото мнение“, казва Гибни.  

The Inventor ще има премиера в ефира на НВО на 18 март, макар и без самата Елизабет Холмс, която отказва да застане пред камера.

Тагове: