С изострянето на китайско-американската технологична война китайските компании започнаха да търсят алтернативи на графичните процесори за изкуствен интелект на NVIDIA, които преди това бяха техен основен компонент за центровете за данни и облачните екосистеми.

Миналия месец правителството на САЩ наложи на Китай нова серия от забрани за усилията му в областта на изкуствения интелект, с което блокира износа на най-новите чипове Hopper и Ampere на NVIDIA. Тази нова забрана беше интересна, тъй като спря NVIDIA да продава и ексклузивните си графични процесори за изкуствен интелект A800 и H800, които бяха направени само за да се спазят предишните забрани и имаха ограничена функционалност в сравнение с пълните чипове, които се продаваха в САЩ и други региони. Забраната засегна и други държави, които или имат силни връзки с Китай, или участват в продажбата на своите графични процесори за изкуствен интелект на китайски клиенти по неофициални канали и на черния пазар.

За да обобщим нещата:

Правилата за контрол на износа ограничават NVIDIA, AMD и Intel да продават в Китай чипове с изкуствен интелект с изчислителни възможности над 4000 TOPS (AI Compute).
Повече от 40 държави са блокирани за износ на графични процесори за изкуствен интелект от гореспоменатите компании, за да се предотврати възможността Китай да придобие чипове от тях.
21 държави и региони са наложили ограничения върху продажбата на модерно производствено оборудване на Китай, за да им попречат да получат достъп до технологии за производство на чипове под 14 nm.
Китайските стартиращи предприятия (Moore Threads, BirenTech) също бяха добавени към списъка за внос, за да се попречи на местните компании да произвеждат високотехнологични "домашни" решения за ИИ.

Тази забрана накара NVIDIA да отмени поръчки за графични процесори за изкуствен интелект на стойност над 5 млрд. долара от различни китайски компании, но гигантът в областта на графичните процесори няма да има проблеми с нови клиенти поради огромното търсене на тези чипове и липсата на реална алтернатива в момента, която да се конкурира с Hopper или Ampere. Компанията също така е започнала да преразпределя своите графични процесори A800 и H800 за изкуствен интелект към глобалния пазар, както се видя само преди няколко дни.

И така, след като NVIDIA не участва в играта, какви реални алтернативи за ИИ има китайският пазар, за да обслужва вътрешния си пазар? Отговорът беше даден на нов семинар в Китай, на който различни компании за изкуствен интелект и технологии обявиха разработките си за вътрешния пазар и предлаганите решения, които ще обслужват китайския сегмент на изкуствения интелект. Дружествата са на три нива, които включват:

Компании от първо ниво "Технологии":

Huawei
Alibaba
Baidu
Tencent

Компании от второ ниво "Технологии":

Haiguang

Компании от трето ниво "Технологии":

Moore Threads
JingJiawei
BirenTech
Tianshu Zhixin
Xiangdixian
Muxi
Intel
Cambrian
Jingjiawei

Снимка: Unsplash

Виж още: Според ново проучване ChatGPT и Bing AI може би вече са морално остарели