Сезонът на филмовите награди продължава с наградите БАФТА, или Наградите на британската филмова академия. На звездна и лъскава церемония, където отново повечето жени бяха облечени в черно в чест на движенията #Timesup и #Metoo, актьори и режисьори и други хора, работещи в киноиндустрията, бяха почетени с награди. Британският еквивалент на „Оскарите“ за 2018 година вече заяви своите фаворити, а ето кои бяха акцентите и запомнящите се победители на вечерта.

Филмът „Три билборда извън града“ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), горчиво-мрачна комедия, разказваща за несправедливостта, развихрила се в малък американски град и една майка, бореща се да бъде чута, стана големият победител на вечерта. Това не е изненадващо, предвид многото номинации, които имаше филмът. Той получи топ призовете, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм и най-добра актриса (за Франсис Макдорманд). Сам Рокуел, Макдорманд и Лий Ънкрич използваха моментите си на подиума да насочат речите си към проблемите с разнообразието и равнопоставеността в индустрията. Мартин Макдона (британец и режисьор и сценарист на филма) пък взе приз за най-добър оригинален сценарий и от сцената заяви, че в годината на #Timesup най-много се гордее с това, че именно история за жена, която отказва повече да се подчинява, взима толкова много награди.

Една от най-запомнящите се награди на вечерта, тази за „Изгряваща звезда“, получи Даниел Калууя, главният актьор във филма Get Out. Той изрази изненадата си от приза и по време на речта си на няколко пъти не успяваше да продължи от вълнение. Филмът "Формата на водата" (The Shape of Water), противно на очакванията, от дванайсет номинации взе само три. Сред тях беше и наградата за оригинален саундтрак. За най-добър дебют в режисура/сценарий/продуциране приз взе филмът „Аз не съм вещица“.

Гари Олдман стана единственият британски актьор на вечерта, който взе награда за актьорско майсторство за ролята си на Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“ (Darkest Hour). Филмът взе приз и за най-добър грим и прическа, който отиде при японската гримьорка Казухиро Цуи. Награда за подкрепяща роля взе Алисън Джейни за представянето си в „Аз, Тоня“ (I, Tonya).

Наградата за адаптиран сценарий взе 89-годишният Джеймс Айвъри за филма „Призови ме с твоето име“ (по книгата на Андре Асиман) и така стана най-възрастният сценарист, печелил награда БАФТА. За най-добър анимационен филм наградата отиде при „Коко“, семеен филм, проследяващ приключенията на млад музикант в отвъдното.

Целият списък с номинираните и наградените можете да видите тук.

Тагове:
Още от Play