Netflix и Sony Pictures Television потвърдиха в понеделник, че са постигнали сделка за ексклузивно излъчване на един от най-популярните телевизионни сериали в света: Seinfeld.

От 2021 г. Netflix ще се превърне в единствената платформа, която ще излъчва поредицата в целия свят. Това ще измести от картинката настоящите онлайн разпространители Hulu (в САЩ) и Amazon (останалите региони). Предишната петгодишна сделка на Hulu за правата върху сериала беше на стойност между 160 и 180 милиона долара годишно. При новата сделка с Netflix вероятно става въпрос за доста повече пари, но нито Sony, Netflix, нито Castle Rock Entertainment разкриват подробности около условията.

Seinfeld е американски сериал, носител на награда "Еми", излъчен за пръв път по NBC от 5 юли 1989 г. до 14 май 1998 г. в девет сезона. Той е считан за един от най-големите и влиятелни ситкоми на всички времена. Класиран е сред най-добрите телевизионни предавания в публикации като Entertainment Weekly, Rolling Stone и TV Guide.

В свой доклад LA Times съобщава, че Netflix обещава 4K резолюция за Seinfeld, първа за поредицата, като предстои да видим как компанията ще се справи с това скалиране. Твърди се, че Netflix е изпреварила редица свои конкуренти в битката за правата за стрийминг на Seinfeld, сред които NBCUniversal, CBS All Access, AT&T TimeWarner, Hulu и Amazon. Видимо в този списък липсват Apple TV + и Disney +, които ще стартират през ноември 2019 г.

Новините идват на фона на повишена носталгия сред зрителите по стари предавания. AT&T Time Warner с пълна пара работи по своята HBO Max услуга, по която се очаква да видим тв сериали от 90-те години, които досега се стриймваха по Netflix, сред които и "Приятели". През август пък HBO Max сключи сделка BBC America за ексклузивно излъчване на тв поредиците Dr. Who, Luther и Top Gear.

Виж още: И Дензъл Уошингтън надява плаща на супергерой на Marvel