Мнозина си задават въпроса ще приключат ли някога холивудските стачки? Изглежда, че големите корпорации се готвят за дълга битка, което се вижда от скорошната обява на Netflix за работа за продуктов мениджър на платформа за машинно обучение. За тази позиция се заплаща годишна заплата от 300 000 до 900 000 долара в момент, когато много актьори печелят по около 200 долара на ден според данни на техния профсъюз SAG-AFTRA. Ролята на изкуствения интелект в създаването на бъдещите развлечения е ключов въпрос за дебат и за двете стачкуващи страни.

В обявата за работа се посочва, че ИИ ще се използва за "създаване на страхотно съдържание", а не само за разработване на нови алгоритми за препоръчване на предавания и филми. В обявата се загатва и за мащабни усилия на стрийминг гиганта да интегрира изкуствения интелект във "всички области на бизнеса". В отделен раздел на уебсайта на компанията се казва още, че Netflix използва изкуствен интелект "за оптимизиране на производството на оригинални филми и телевизионни предавания".

Това не е единствената обява за работа в компанията, свързана с изкуствения интелект, която обещава огромно възнаграждение. Netflix също така наема технически директор за генеративен изкуствен интелект в своето бързо развиващо се студио за игри, който получава годишна заплата до 650 000 долара, както съобщава The Intercept. Тези усилия вече дават резултат, тъй като в момента Netflix излъчва испански риалити сериал за запознанства, наречен Deep Fake Love, който сканира лицата на участниците, за да създаде "дълбоки фалшификати", генерирани от ИИ, а студиото за игри използва генеративен ИИ за съставяне на разкази и диалози.

Всичко това се случва, след като стачкуващите актьори отхвърлиха предложението на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), който щедро предложи на работниците еднократна дневна ставка от 200 долара, за да могат изпълнителите да бъдат сканирани за бъдещо използване като подобрени от ИИ CGI техни версии завинаги. SAG-AFTRA твърди, че компанията "ще притежава това сканиране, техния образ, тяхното подобие и ще може да го използва за вечни времена във всеки проект, който иска, без съгласие и без компенсация".

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият раздел My Netflix показва всичко, което правите в стрийминг услугата

 

Още от Play