Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен напусна онлайн турнир в четвъртък, след като случайно премести царицата си на грешен квадрат, позволявайки на съперника си Хикару Накамура да го вземе с царя си и да спечели мача. Chess.com нарече този ход "ужасяващо подхлъзване на мишката" за Карлсен, който завърши турнира на трето място с 15 000 долара.

След като победи Карлсен в този мач, Накамура продължи да печели в турнира Chessable Masters и си осигури награда от 30 000 долара, което го постави пред Карлсен в класирането за тазгодишния многостранен Шампионски шахматен тур.

Резултатът от фаталната грешка на Карлсен може да се види на скрийншота по-долу. В горния десен ъгъл на дъската се вижда как царят на Накамура (в черно) пленява беззащитната царица на Карлсен, която норвежкият гросмайстор е възнамерявал да премести на b6, за да вземе една от пешките на Накамура. Вместо това той постави фигурата на f6.

Очевидно подобни неща се случват достатъчно често, за да може mouselip да се използва в разговорния език на Chess.com. Коментаторите веднага разбраха какво се е случило, след като Карлсен реагира и след това ходът се появи в стрийма.

"Магнус се подхлъзна с мишката!" - възкликна коментаторът. "Блъсна се в тази царица! И Хикару Накамура взима този мач!"

Турнирът не беше най-важният, но е забележителен с това, че беше последният за Карлсен като действащ световен шампион - титла, която той притежава от 2013 г., но реши да не защитава.

"Просто чувствам, че нямам какво да спечеля от Световното първенство по шахмат", каза Карлсен в своя подкаст. "Не ми харесва особено и въпреки че съм сигурен, че един мач би бил интересен по исторически причини и всичко останало, нямам никакви наклонности да играя и просто няма да играя мач."

Миналата година Карлсен попадна в новините, след като той и други, включително самият Chess.com, обвиниха гросмайстор Ханс Нийман в измама, на което Нийман отговори със съдебен иск.

След като Карлсен освободи трона си, следващият световен шампион по шахмат ще бъде или Ян Непомнящи или Дин Лирен, които сега се състезават за титлата в Астана, Казахстан.

Както показва загубата от тази седмица, Карлсен не се е оттеглил от шахмата само защото е приключил с поста световен шампион. Шампионският шахматен тур, в който той участва, включва още няколко състезания тази година и ще завърши със серия от плейофи и финали с обща сума от 500 000 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck

 

Още от Play