През последните няколко години отчетохме редица предизвикателства за GPU индустрията, като наскоро тя достигна не толкова вълнуващ крайъгълен камък: нов доклад от JPR казва, че през третото тримесичие на тази година доставките на GPU са спаднали с 10,3% от предходния период.

От година на година общите доставки на графични процесори са намалели с около 25%, което включва самостоятелни графични процесори, както и тези, включени в настолни компютри и лаптопи. Това е най-големият спад в доставките на GPU от рецесията през 2009 г.

"Третото тримесечие обикновено е връхната точка на годината за доставчиците на GPU и персонални компютри", казва Джон Педи, президент на JPR. "Въпреки че доставките бяха тръгнали надолу през Q2, резултатите са много под нашите очаквания."

На всичкото отгоре нивата на свързване на GPU са намалели с 6% спрямо последното тримесечие, което означава, че по-малко хора купуват системи (лаптопи и настолни компютри), които идват с отделна или интегрирана видеокарта. Докладът отбелязва, че общият пазарен дял на GPU на AMD е намалял с 8,5%, докато Nvidia е загубила около 2% от пазарния си дял, като този на Intel се е повишил с 10%, отнемайки парче от продажбите на своите конкуренти, вероятно с интегрираните си графични процесори. Това е единственият от трите големи с положително увеличение на доставките на GPU от второто тримесечие насам, с ръст от 4,7%.

Има много причини, поради които доставките на GPU намаляват: докладът посочва като някои от водещите фактори спада при криптовалутата, санкциите на САЩ срещу Китай и свързаните с Covid проблеми с веригата за доставки. В момента пазарът е наводнен с по-стари графични карти до такава степен, че Nvidia е спряла производството на RTX 2060 и три други бюджетни GPU.

Въпреки тези по-ниски от очакваните числа, Педи вижда добра основа за четвъртото тримесечие (Q4), заявявайки: „Като цяло усещането е, че доставките за Q4 ще намалеят, но средната продажна цена ще се повиши, предлагането ще е задоволително и всички ще посрещнат добре празниците."

Снимка: Unsplash

Виж още: Nvidia GeForce RTX 4080 се продава четири пъти по-скъпо от реалната си стойност

 

Тагове: