Затрудненията в Русия продължават да нарастват, като този път те се насочиха към липсата на приемливи софтуерни алтернативи. Според вестник "Коммерсантъ" от 4 март до сега базираните в Русия уеб търсения на пиратски софтуер на Microsoft са нараснали с цели 250%. Припомняме, че след новините за нахлуването на Русия на територията на Украйна американският технологичен гигант преустанови предлагането на своите продукти на руска територия. Донякъде изненадващо най-голяма мъка се е оказала програмата Excel, защото само за юни е имало 650% скок в търсенето на каквито и да е версии на програмата.

Както може да се предположи, Русия разчита в голяма степен на чуждестранен софтуер за захранване на много от своите производствени и инженерни технологични системи. А липсата на поддръжка и предлагане като цяло разкрива прекалено огромно разнообразие от проблеми.
За да се опитат да се справят с тях, руските правителствени агенции са започнали да сменят операционната система и да преминат от Windows към Linux. Според информация от "Коммерсантъ" разработчиците на руски системи също отчитат повишен интерес към системата с отворен код. Но не всички сектори могат лесно да сменят своите системи. Не са малко и случаите, в които софтуерът е вграден в машини и инструменти, а липсата на оперативна съвместимост не е за подценяване.

Снимки: Unsplash

Виж още: Това приложение ще спести всички мъки при инсталирането на Windows 11