Тази седмица ще можем видим премиерата на един от най-очакваните филми за годината. “Tomb Raider: Първа мисия” ще върне феновете на едноименната поредица обратно в джунглите, подземията и сред древните съкровища. Не кой да е, а самата царица на приключенския жанр, Лара Крофт, ще оглави пътешествието. Освен нея ще можем да се насладим и на черната комедия “Гринго”, която ще ни отведе на по-опасно място от някоя гробница, а именно сред владенията на наркобосовете в Мексико. И за край на криминалната тема, всеки който има абонамент за онлайн платформата Netflix ще може да гледа един от най-интригуващите документални филми за “легалните” наркотични субстанции от ежедневието - “Take Your Pills”. Приятно гледане!

Tomb Raider: Първа мисия

Новият филм от франчайза “Томб Рейдър” е едно от най-дългоочакваните холивудски заглавия за годината. Екранното произведение на норвежкия режисьор Роар Утауг е директна екранизация по играта “Tomb Raider” от 2013 година. Зрителите ще се запознаят с персонажа на младата Крофт - непредсказуема, бойна и винаги срещу течението. Тя носи името на баща си - лорд Ричард Крофт (Доминик Уест), и въпреки че отказва да приеме наследството му, желанието й да разбере какво се е случило с него я подтиква да предприеме опасно пътешествие в затънтен японски остров. Предания от зората на цивилизацията, древни проклятия и тайни зли организации са само част от съпътстващите елементи в новото приключение на бойната дива. Лара ще се сблъска с всички тях, опитвайки се да открие баща си, а едновременно с това - преоткривайки себе си.

В емблематичната роля на Лара Крофт е неповторимата Алисия Викандер. 29 годишната шведка показа, че актьорския занаят е в кръвта й с ролите й в “Ex Machina: Бог от машината” и “Момичето от Дания” за което получава Оскар за подържаща роля. Викандер съчетава силата и решителността на познатата от игрите Лара, а междувременно вплита допълнителна нотка на нежност и несигурност, показвайки конфликта на лутащия се в собствения си живот човек. И въпреки че от отделни кадри, до цели диалози филмът копира съдържанието на “Tomb Raider”, обаятелното изиграване на Викандер разграничава играта от филма, и се превръща в преживяване, интересно както за заклети фенове, така и за любители на поредицата. Едно филмово приключение което не трябва да бъде подминавано!

Гринго

Историята в “Гринго” е микс от множество елементи в класическата комедия, обърнати и трансформирани под формата забавен екшън. Главният персонаж на филма е успешният бизнесмен Харлд Сойнка, изигран от Джоел Едгъртън. Актьорът беше номиниран за подържаща роля в “Ловинг” от 2016г. и има още няколко познати роли зад гърба си във филмите “Бойна Кръв” и “Великият Гетсби”.

Действието на филма се развива в едни от най-опасните места в Мексико - свърталище за наркобосове, двойни агенти и наемници със съмнителен морал. Сойнка е предаден от подмолни колеги и прави своя завой на 180 градуса, превръщайки се в издирван престъпник и опасен противник. Класически разказ за добрия герой, който трябва да премине от другата страна на закона, за да отцелее. Можем да се доверим на режисьора Наш Едгъртън за създаването на една интригуваща история, след дълъг опит в документалното кино и няколко игрални филма. Едгъртън успява да спечели Златен глобус за най-добър документален филм за “Мечка” от 2011 г. С излизането на “Гринго” младият режисьор ще започне своя път сред големите холивудски продукции. Дали черната комедия за Харлд Сойнка ще ни впечатли достатъчно? Ще разберем от 17 март.

Take Your Pills

За десерт от тази седмица ще може да намерите един от най-интригуващите, документални филми - оригиналната продукция на Netflix “Take Your Pills”. 90-минутният филм ще запознае зрителите с една силно обсъждана тема в последните години - наркотиците по “предписание”. Огромният наплив на такива субстанции тръгва от Америка и спорадично залива целия свят. Познати болкоуспокояващи лекарства, както й такива които третират нервната система на човека, като Адерал, Ксанакс и други, са показани във филма, както и техния произход и разпространение. Не е тайна, че този тип наркотични средства са едни от най-пристрастяващите и лесния достъп до тях ги прави често срещани сред днешното общество, коментира режиьорката на филма Алисън Клейман. Филмът е наистина интригуващ поглед върху една опасна тенденция и запознаването на хората с нея би имало благоприатен ефект за справяне с проблема. “Take Your Pills” е достъпен за всички “зависими” от Netflix от 17 март.