Прорезите на дисплеите са голям дразнител и мнозина не могат да преглътнат присъствието им. Въпреки че голяма част от производителите успяват по един или друг начин да ги заобиколят, един базиран в Канада стартъп смята да направи революция в това направление. OTI Lumionics работи върху материали за дисплеи, които няма да се нуждаят от „прорези“ или изрязвания, за да отчетат технологията на камерата. OTI приписва пробива, който постигна със собствената си работа върху материали за показване на „квантова и управлявана от изкуствен интелект изчислителна платформа“, която самата тя е изградила, така производството му ще помогне на технолози и инженери да решат собствените си трудни главоблъсканици. Няма да ви изненадаме, че финансирането на стартъпа идва от стратегически и финансови поддръжници: LG Technology Ventures, Samsung Venture Investment Corporation, UDC Ventures (венчърното подразделение на United Display Corporation), Anzu Partners и др. Областите, в които материалите за дисплеи вероятно ще се появят през следващите години, включват смартфони, таблети, лаптопи, шлемове за AR и VR, телевизори и потенциално автомобилни приложения. OLED екраните промениха играта, когато става въпрос за свързани устройства, буквално и преносно, с по-ярки и по-контрастни цветове и по-добра реакция, които подобряват изживяването при визуално интензивни изживявания като игри и много други. 
Но един от недостатъците в тяхната структура е, че производителите трябва да създават „прорези“ или други тъмни пространства, за да ги „споделят“ с камери и друга технология, необходима за функции като разпознаване на лица, предизвикателство, което става още по-сложно, когато се обмисля как и къде по-нова технология като прозрачни екрани може да се използва в бъдеще.

Пробивът на OTI носи името CPM Patterning - нов материал и подход, който позволява технологията на катодния дисплей да бъде по същество свързана заедно със сензорната технология в безпроблемен дизайн, така че екранът по същество да стане едно цяло с функционалностите на камерите или други сензори, за които се казва, че също произвеждат по-ефективен процес, който използва по-малко енергия. Майкъл Хеландър, главен изпълнителен директор и президент на OTI, каза, че процесът на създаване на материала е нещо, което OTI не би могло да направи без изграждането и използването на свои собствени алгоритми, базирани на квантови изчисления - платформата, която търсят да произвеждат заедно с този специфичен материал. Хеландър споделя, че платформата работи с помощта на „класически хардуер“, с някои изчисления от квантови компании на трети страни като D-Wave. Освен създаването на дизайна компанията вече е преминала през процеса на тестване и квалифициране на производствения метод от производителите, което означава, че една типично дълга стъпка в представянето на нещо ново на пазара вече е премината и че технологията на OTI е „продукция готова“. И ако името OTI звучи добре, може би си спомняте, че беше посочено като ключов партньор на Samsung в доклад по-рано тази година, впоследствие подхванат от други, който твърди, че двамата работят върху изграждането на екрани, използвайки технологията за бъдещето поколение iPhone на Applе.

Снимки: Unsplash

Виж още: В коя посока поемат дисплеите на преносимите компютри?