През 2015 тийнейджър от Кънектикът повдигна въпроса, дали роботите имат право да бъдат въоръжавани, след като прикрепи огнехвъргачка, а после и пистолет към дрона си. Вече е възможно сами да създадете подобни творения. Гледате Throwflame TF-19 Wasp, работеща огнехвъргачка, която може да се прикрепи към всеки дрон с подходяща приставка и можещ да вдигне теглото ѝ. Обсегът ѝ е около 7 метра и половина, а резервоарът се равнява на 3.8 литра, което дава възможност за 100 секунди непрекъсната огнена струя с всяко пълно зареждане.

Цената е $1499, но това е само за огнехвъргачката. Тук става малко сложно, защото рекламните дронове обикновено са преправени. Според компанията в рекламата е използван DJI S1000 с А2 летателен стабилизатор, 6S 16 000 mAh LiPo батерия и TBS Tango контролер за управление, като всичко това може да ви струва $2600 допълнително. Това е, без да споменаваме GoPro камерата, която се вижда прикрепена отгоре на дрона. Компанията казва, че предлага преправени дронове на цени от $1000 до $10 000 в зависимост от това, колко далеч искате да може да лети и какво качество на картината очаквате да получавате.

Но защо всъщност някой би искал подобна джаджа? Компанията изтъква ползи като контролирано изгаряне на тревни площи или унищожаване на гнезда на оси. Какво може да се обърка?

Вижте още: Руските солдати се въоръжават с дронове бомбардировачи

Тагове: