Sofia Game Night ще се проведе за втора поредна година - тази събота, 2 ноември, на над 30 локации в София. Защо това събитие се разраства и е важно?

Прочети още: 3.1 саундбар системата, която докара 3D звука от киносалона… вкъщи!

Геймингът вече е нещо много повече от забавление. Особено за новите поколения той е неизменна част от ежедневието, за много - дори на живот. А това го превръща във важна част от настоящето и бъдещето на човечеството. Нека не ви звучи преувеличено. По данни на Microsoft 2 млрд. души по света играят игри. Това е два пъти повече от автомобилите по пътищата глобално например. Гейм индустрията е икономически значима, всъщност една от потенциално най-важните с оглед на бъдещето, с прогнозни приходи от почти 200 млрд. долара през 2022 г. Гейм индустрията влияе и на развитието на цялото общество със създаването на нови работни места. А те са на много нива. Все повече и по-големи компании, които разработват игри, наемат не само програмисти и проджект мениджъри, но и специалисти в областта на визуалните изкуства, аудио експерти, сценаристи и др. Това е професионална сфера със светло бъдеще. Креативните професии се посочват от много анализатори като професии на бъдещето, тези, които най-трудно ще бъдат автоматизирани. Но те далеч не изчерпват ефекта от нарастването на гейминга върху работните места глобално. Помислете за всички, които са свързани с произвеждащите оборудване и екипировка за гейминг, за професионалните геймъри и видеоблогърите на тази тема (и в двете сфери вече имаме милионери), за модата, за организацията на все по-големите събития, свързани с темата, и всички, които са наети по логистичната верига покрай случването им. Дори за нас, пишещите за игри. Гейминг сферата е и много подходяща индустрия за стартъпи, в която и в България имате възможност да станете големи, както ще видите и на специалното събитие Games Made in BG, което също е част от Софийската нощ на игрите.

Въобще от субкултура геймингът започва да се превръща в мейнстрийм течение в световен мащаб, с културно влияние, особено върху определени поколения, измеримо с това на киното и класическите изкуства. Поради тази причина въобще не е изненада, а дори е повод за гордост, че след Нощ на музеите, Нощ на учените, Нощ на театрите и Нощ на литературата нашата столица от миналата година си има и Софийска нощ на игрите.

 

Какво можем да видим на Sofia Game Night 2019?

Над 40 събития на над 30 локации: изложби и изложения, гейминг в най-разнообразни формати, работилници, cosplay състезания и манга вечер, турнири, сетивни градски пътувания, концерти, настолни игри и най-различни други събития, насочени към професионалисти и любители от всички възрасти. Специално за най-малките всъщност тази година ще има три пъти повече събития в „детската“ програма.  Вече споменатото подсъбитие Games Made in BG ще включва повече от 40 разработчици и създатели на настолни и видеоигри от България, между както големи AAA студиа, така и малки независими компании. Участниците обещават да представят както някои от класическите си заглавия, така и никога непоказвани пред публика игри. Ще се състои и Show Your Creation 2019 - първото състезание за прототипи на настолни игри. Целта на състезанието е да насърчи предприемаческия дух на всеки, който има желание да създава настолни игри.

„Надяваме се за втора поредна година Sofia Game Night да бъде повод за среща както на професионалисти, така и на любители и хора, които дори не подозират за вълнуващия свят на игрите, и да им позволи да изследват различните възможности на игрите за забавление, образование, както и потенциала им да отразяват или коментират социални и политически теми“, заявяват организаторите на събитието от ESL и Гьоте институт.  

Повече за програмата можете да намерите на сайта на Sofia Game Night тук или директно да изтеглите файла с картата на събитията тук.