Текущата мисия на Valve да преработи Steam част по част се прицели в класическата страница със статистика, която сега предлага много повече информация относно най-продаваните в реално време и седмично заедно с най-играните игри на платформата за компютърни игри.

Наречен Steam Charts, който не трябва да се бърка с услугата на трета страна със същото име, обновеният дизайн на Valve обединява информацията от оригиналната страница със статистика – най-добрите 100 активни игри и онлайн потребители разчитат на Steam – както и най-продаваните секции, вижда се в други части на Steam, но вече с исторически данни.

Новата класация „100 най-продавани в момента“ класира игрите въз основа на общите приходи, което означава, че всичко от разширения и DLC до микротранзакции се зачита за това колко високо достига дадена игра. Тя също така показва промяната в класирането в сравнение с миналата седмица за отделни игри, както и колко дълго заглавието е останало в списъка с топ 100. Наличните данни могат да се превключват от глобални към конкретни държави, за да се видят регионалните тенденции.

Междувременно Valve също започна да предлага данни за седмичните най-продавани игри с класации, които датират от 2005 г., когато само три игри са били в Steam. Новата страница предлага лесно решение за проверка колко популярни са били някои игри навремето. Благодарение на новата система за класиране, базирана на приходите, тенденциите при безплатните игри също могат да се видят доста ясно.

Снимка: Steam

Виж още: Microsoft иска да закупи още студиа, за да се конкурира с Tencent и Sony