Развлекателният гигант Disney остава зад гърба си рекордна година, в която осем от десетте най-печеливши филма в САЩ са негови. Рекордът на Disney стана реалност след  премиерата на Star Wars: The Rise of Skywalker. Филмът събра 175.5 милиона долара при дебютния си уикенд и в момента вече е десетата най-печеливша лента за годината в САЩ – позиция, която се очаква да се повиши, тъй като все повече хора ще отидат да го гледат в тези дни.

Поглеждайки към афиша на Disney, годината донесе безпрецедентна колекция от гарантирани хитове като Captain Marvel, Avengers: Endgame и Spider-Man: Far From Home (Marvel Studios и Disney продуцираха филма със Sony, но Marvel Studios има пълен творчески контрол), с които завършва Infinity Saga. Toy Story 4 и Frozen 2 бяха дългоочаквани нови части в популярни поредици. Aladdin и The Lion King бяха римейкове на някои от най-популярните анимации на Disney от 90-те, а The Rise of Skywalker е Star Wars филм. Всичко това донесе на гиганта над 10 милиарда долара приходи и то само у дома.

Списъкът по-горе изглежда като алгоритъм, подбрал филми, за които хората ще платят пълна цена на билета. Освен това, той олицетворява дългогодишната стратегия на Disney всичко да бъде част от поредица или началото на такава. Дори Frozen, пуснат като самостоятелен филм, със собствена история през 2013 г., бе върнат за продължение и за серия от по-малки спин оф продукции, защото търсенето бе налице.     

Гледайки към 2020 г., новата година за Disney няма толкова големи хитове (макар да имаме Mulan, Black Widow и The Eternals) и е ясно, че бъдещето на компанията не е свързано само с киносалоните; 2020 г. е годината на стрийминг платформата Disney+, върху която са приковани очите на всички инвеститори.

Виж още: Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър (РЕВЮ)

Тагове:
Още от Play