Google обяви в Twitter, че е в процес на разпространение на нова функция на Lens – търсене по текст в Google Photos. Lens е режим в камера приложението на Google, което сканира към каквото сте насочили телефона и може да изберете обекта, за който искате повече информация. Досега търсенето ставаше само в интернет, но вече ще може така да търсите и в галерията на Google Photos.

Другата нова и може би дори по-впечатляваща функция, е възможността да се копира текст от снимки и скрийншотове и да се поставя в документи, бележки, търсачки и където си изберете. Използваната технология за тези иновации е известна като OCR (Optical Character Recognition).

Вижте също: Google Translate instant camera вече превежда и на български

За първи път се заговори за тази технология през 2017 на I/O конференцията. Тогава се каза, че след време Lens ще има умението да разбира контекста на снимките. Това е полезно, когато например насочим камерата към стикера с паролата на рутер и директно се свързваме с Wi-Fi. Това се получава, защото Lens разбира, че бихте искали да се свържете с дадената мрежа, и върши работата вместо вас.

Куп други полезни функции са: автоматично търсене на снимки в интернет на дадено ястие, когато насочим камерата към името му в менюто, или сканиране на визитки и автоматично добавяне на информация от тях като телефонен номер, директно в списъка ви с контакти.

Вижте още: Зов за помощ: да помогнем на Google с кликовe

Тагове: