Забавна случка беляза края на конференцията Blizzconline. В края на церемонията милионите зрители трябваше да се насладят на изпълнение на Metallica, но още с първите акорди на Еnter Sandman Twitch изключи звука и замени гласа на Джеймс Хетфийлд с музика без авторски права, за да избегне Digital Millennium Copyright Act DMCА скандал.

По този начин, докато гледащите стрийма през каналите на Blizard в YouTube и Twitch слушаха траш метъл от висока класа, основният стрийм на главната страница на Twitch Gaming вървеше с безлична музикална мелодия.

По-късно Twitch свали от своя сайт и останалите музикални излъчвания, тъй като очевидно няма правата да предава музиката на Metallica.

Свалянето на съдържание, базирано на DMCA, стана голям проблем за Twitch и YouTube след вълна от банове през 2020 г. Само през май миналата година представители на големи звукозаписни компании всяка седмица разпращаха хиляди искания към създатели на съдържание. През ноември 2020 г. Twitch предупреди стриймърите да не пускат музика с авторски права в техните стриймове, както и да прочистят архивите си от подобни клипове.

Ситуацията в YouTube е сходна и на много места може да видите дори ретро игри на по 30-40 години, които вървят без оригиналната си музика заради опасения за нарушени авторски права.

Иронично е, че това се случи точно с концерт на Metallica, тъй като компанията има своята история с авторските права в дигиталната епоха. В началото на новото столетие групата съди Napster за авторски права и поправя път именно за DMCA.

Снимка: Blizzard

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)

Тагове:
Още от Play