Красивият Пловдив е място, което си заслужава да посетиш, независимо дали идваш от друго кътче на хубавата ни родина, или си гост от чужбина. Затова и не е за чудене, че много кино творци са избрали нашата Европейска столица на културата за снимане на филмите си. Режисьорите идват уж по работа, но си тръгват влюбени във Филибето – целият град е пъстра цветна палитра, така че каквото и да снимаш там, излиза красиво, а вдъхновението е буквално на всяка крачка и всеки сокак.

Ето кои са любимите ни филми, снимани в Пловдив:

Завръщане

Филмът „Завръщане“ е най-гледаният български филм за 2019 и в топ 10 на най-гледаните български заглавия след промените.

Точно 25 години след паметното футболно лято на България през 94-та, трима приятели се завръщат у дома от всички краища на света, за да помогнат на друг свой приятел от детството да спаси родната си къща. Алекс трябва да убеди братовчед си Бранимир да не загърбва завета на дядо им, като събори фамилния им дом и построи на негово място модерна бизнес сграда. Единственият начин за това е приятелите от детството да се обединят отново и да победят професионалния отбор на Бранимир в градския маратон. Задачата се оказва изключително трудна, а поредица от безумни случки и абсурдни препятствия поставят на изпитания дългогодишното им приятелство

Филмът е заснет на някои от най-красивите места под тепетата и е създаден с подкрепата на фондация „Пловдив 2019“.

"Завръщане" можеш да гледаш на 18 юни (четвъртък) на Go Guide Автокино под звездите в Пловдив, чийто любезен домакин ще бъде Техномаркет Max, бул. "България", 4-ти километър.

Прожекциите се организират с генералната подкрепа на нашите партньори от PokerStars - водещ работодател в iGaming индустрията, които ни дават възможността да споделяме всички тези запомнящи се моменти заедно.

Вчера

Филмът на цяло едно поколение и вечна класика на родното кино е сниман в сградата на тогавашното Училище за сценични кадри в Пловдив, днес Пловдивска духовна семинария. Режисьорът на филма Иван Андонов също е от Пловдив, а сред другите му кинокласики зад камера са „Дами канят“, „Адио, Рио“ и „Опасен чар“.

Краят на 60-те години. Дана, дъщеря на дипломат в Лондон, се завръща в България и е настанена в пансион на езикова гимназия, в която учат предимно деца на висши партийни функционери. Иван е син на човек на върхушката и дори по-сериозните провинения са му простени, докато Ростислав е приет в училището само заради способностите си и при най-малката грешка може да бъде преместен. Освен че харесва и двамата, съученичката им Марина е човек, който обича сложните интриги, в които скоро ще бъде въвлечена и Дана. В училището се разследва бременността на ученичка и преподавателите са изнервени. На обикновените младежки лудории се гледа като на потенциални престъпления, докато не се случва непоправимото.

Ъндърграунд

Шедьовърът на Емир Кустурица и задължителен филм за всеки уважаващ себе си киноман. Този тричасов епос е реализиран из целия Балкански полуостров, като няколко от най-запомнящите се сцени са със снимачна локация Пловдив. Джумаята е ясно различима във финалния филм, характерните улички на Стария град също.

В центъра на сюжета е абсурдна ситуация, при която група членове на сръбската комунистическа съпротива през Втората световна война остават затворени в продължение на десетилетия в мазето на къща, манипулирани от свой съратник, част от комунистическата номенклатура.

 

Още от Play