Твърде вероятно е голяма част от ежедневната ви комуникация да се осъществява през email. И сигурно сте забелязали, че популярните email клиенти имат функция, подобна на таймер, която да ви помогне да спрете изпращането - разбира се, ако осъзнаете в рамките на няколко секунди, че сте направили непоправима грешка, която би ви злепоставила.

Различните клиенти за електронна поща задават различни таймери за отмяна на изпращането по подразбиране. Приложението Mail на Apple задава таймера по подразбиране на 10 секунди, докато този на Gmail е нищожните пет секунди. Но много от тях също така ви позволяват да увеличите този таймер (и да намалите шансовете лош имейл да се изплъзне от пощата ви). При някои от тях максималната стойност е 30 секунди! Представете си цялото това време, което бихте могли да прекарате в обмисляне на току-що изпратеното съобщение - било то все пак да прикачите файла (който сте описали и забравили) или да си поправите печатните грешки. Да - промяната на таймера за отмяна на изпращането може да спаси живота ви (или поне егото ви).

Да си го кажем: 30 секунди е стандартният максимум, но не всички клиенти за имейли ще се съобразят с него. Microsoft Outlook например ви позволява да избирате само между 5 и 10 секунди, което не е най-полезният набор от опции. Но, хей, допълнителните пет секунди са си допълнителни пет секунди. Ето и настройките за най-популярните услуги:

Gmail: Settings > Undo send > 30 seconds

Apple Mail: Settings > Composing > Undo send delay > 30 seconds

Outlook: Settings > View all Outlook settings> Mail > Compose and reply > Undo send и изберете дали съобщенията да се забавят с пет или 10 секунди.

Ако използвате конкретно приложение за електронна поща и не можете да откриете опцията Undo Send, направете бързо търсене в Google за нея. Ако не се появи нищо, възможно е приложението ви да не поддържа функцията, като в този случай ще трябва да се примирите с това. Ако обаче организацията ви контролира електронната ви поща, вероятно също така е забранила функцията Undo Send, като в този случай вероятно трябва да да поговорите с IT отдела.

Снимки: Unsplash

Виж още: Минаха десетилетия, но Windows най-накрая получава вградена поддръжка на RAR

Тагове: