Остава по-малко от седмица до края на годишните ни технологични награди. Малко по-късно днес ще изтеглим името на човека, който ще грабне чисто нов PlayStation 4 Slim, осигурена от Ozone.bg. Но сега е време да разкрием повече за последната ни голяма седмична награда. А тя наистина интересна, повярвайте ни. Време е и за детайлите.

Да, всички ползваме облачни услуги и това е една от специфичните особености на технологичните времена, в които живеем. Всъщност животът ни би бил много по-труден без тях и е нормално да искаме те да стават все по-добри. Понякога да подобриш нещо означава сам да го създадеш според своите потребности, а съвременният пазар ни дава възможност дори да изградим своя собствена, мултифункционална облачна услуга. Не, тук не става дума да наемем сървър, който никога няма да видим физически, а по-скоро да преодолеем едни от основните притеснения, свързани със съхранението на информация – контрола и скоростта на достъпа до нея. Мисълта да имате свой център за данни, буквално във ваше владение, с капацитета, който ви е нужен, и целия набор от функции, който може да ви потрябва, е доста изкушаваща. Вижте колко е лесно да сбъднете едно такова желание.

 

QNAP TS-228 – красив и талантлив

Вероятно вече сте виждали тези устройства. За много потребители те са просто „мрежови дискове“, но истината е, че последните години ги направиха много по-бързи и полезни, особено в дома. Моделът TS-228 на QNAP ще промени представите ви за домашен NAS (Network Attached Storage) и това ще започне още с външния вид. Максимално изчистеният дизайн в бяло и черно отговаря на имиджа на високотехнологично устройство и същевременно е достатъчно универсален, за да пасне и на всекидневната, и на телевизора, а защо не и на новия Wi-Fi рутер с футуристична форма.

Това, че вътре нещо се случва, може да се види само по индикациите за активност на дисковете и мрежовия интерфейс – няма да усетите нито дразнещ шум, нито вибрации. Преди да засияят тези индикации обаче, трябва да монтирате вътре дискове с капацитет, който отговаря на сегашните и бъдещите ви нужди. Благодарение на сполучливия механизъм на QNAP за целта не ви трябва дори отвертка - всичко става бързо и лесно само с помощта на двете ви ръце. Можете да монтирате 2.5“ или 3.5“ дискове, както и SSD, в зависимост от това, дали търсите капацитет, скорост, надеждност или ниска консумация на енергия. И тъй като QNAP TS-228 разполага с две гнезда за дискове, то таванът са внушителните 20 TB, но едва ли ще монтирате такива чудовища, предвид актуалните им към момента цени. Ценното в случая е, че ще имате възможност да разширявате капацитета на вашето домашно хранилище за данни, като нищо не пречи на първо време да монтирате и само един диск, а впоследствие да добавите втори с още по-голям размер.

 

Функционалност всичко в едно

След като сте преминали процеса на начално конфигуриране на NAS устройството, който не е никак сложен и се извършва в приятен уеб интерфейс, остава да решите как точно да използвате богатството от място, с което вече разполагате. QNAP TS-228 може много неща още преди да сте решили да инсталирате безплатните допълнителни приложения от богатата библиотека на QNAP.

Най-очевидната причина да инсталирате такова устройство вкъщи е, за да осигурите споделен достъп до данни. Това може да стане в локална мрежа с Windows, Mac или Linux компютри, както и към мобилни устройства – таблети, смартфони и дори телевизори и конзоли благодарение на поддръжката на DLNA.

Това, което отличава продукта на QNAP от конкурентите, е именно добре обмисленият и функционален софтуер. Ще имате на разположение мобилни приложения, с които да слушате музика и гледате видео директно от домашния NAS, независимо къде се намирате и от какво устройство го достъпвате. Това не са просто плеъри, а функционални приложения – така например споделянето на снимки във Facebook, Pinterest и Twitter е на един бутон разстояние. Вашите плейлисти с музика също са винаги на разположение и в готовност да разпалят купона, където и да се озовете. Музиката никога няма да спре, защото Qmusic предлага и сериозен списък от уеб радиа, включително локални.

Ако пък се случва да пътувате дълго до работа, можете дори да гледате любимите си сериали на смартфона или таблета. При това те сами ще се свалят на TS-228, докато ви няма вкъщи, защото моделът разполага със собствен торент клиент.

QNAP TS-228 може да играе ролята и на виртуален ангел пазител на дома, защото може да записва картина и звук от максимум осем IP камери. Поддържаният списък с модели наброява цели 3000 камери, а приложението Surveillance Station дава наистина професионални възможности за видеонаблюдение като активиране при движение, изпращане на аларма по имейл и т.н.

 

 

Защита на данните

Всички, загрижени за съхранението на своите данни, би трябвало да помисля за създаване на RAID в режим mirror, т.е. да сложат два еднакви диска, които съхраняват огледално копие на данните и по този начин да намалят риска от загуба на информация в случай на проблем с единия носител. Ако пък производителността е по-приоритетна от надеждността, налице е режим stripe, който почти удвоява скоростта на трансфер на устройствата, а с това и възможността повече клиенти да имат достатъчно бърз достъп до данните.

Освен на хардуерно ниво защитата на данните е обезпечена в още няколко аспекта. Самата операционна система QTS 4.2 на QNAP TS-228 осигурява достъп само до разрешените от потребителските права ресурси и двустепенна оторизация с динамично генериран код. Като допълнителна мярка срещу любопитни очи можете да криптирате информацията (256-bit AES) и добрата новина е, че това няма съществено да влоши производителността благодарение на наличието на двуядрен ARM процесор с честота 1.1 GHz. В допълнение към това операционната система има вграден антивирусен клиент и може да контролира достъпа на база IP адреси.

 

 

Умните хора архивират данните си и за тази цел QNAP TS-228 предлага многообразни и гъвкави инструменти. Всички те поддържат възможности както за RTRR и Remote Sync архивиране на данните на отдалечен сървър, така и за синхронизиране с облачни услуги за съхранение като Google Drive, One Drive, Dropbox, Amazon Cloud Drive, Box и др. Можете да създадете собствен график за архивиране на определени директории, а копирането на данни от външен USB стик или диск няма как да е по-просто – след като свържете устройството към някой от USB портовете, трябва само да натиснете бутона Sync.

 

Винаги синхронизирани

В началото обещахме, че ще можете да създадете собствена облачна услуга, а това изисква синхронизиране на данните на всички устройства. За това ще ви помогне приложението Qsync и мобилните клиенти за iOS и Android. На практика можете да имате достъп до данните си от всяко устройство с браузър и връзка с интернет. В специалния сайт www.myqnapcloud.com можете да потърсите устройството си по име и веднага да получите достъп до неговия административен панел и файлове (естествено с парола), така че не се налага да помните IP адреси, портове и протоколи.

Това е и универсален начин да пускате музикалната си колекция и да показвате снимките от последния купон или екскурзия, защото в уеб интерфейса са имплементирани възможности за възпроизвеждане на всички популярни мултимедийни файлове.

С Qsync вашето NAS устройство се превръща в истински център за данни, който е чудесен инструмент за екипна работа, тъй като предлага винаги актуални файлове, независимо кой и къде е работил последен по тях. Идеята TS-228 да служи като хъб за събиране и обмен на информация от студенти е един чудесен пример.

Отдалеченото администриране на устройството е също толкова лесно. Ако в момента не сте пред компютър, ви е достатъчен само смартфон и приложението Qmanage, за да следите работата на TS-228 и да променяте неговите настройки при необходимост.

 

 

Производителност за всички в дома

Когато сте заредени с толкова много приложения, е хубаво да сте сигурни в производителността на устройството. Постиганата от QNAP TS-228 скорост на трансфер на данни от над 110 MB/s при четене и близо 90 MB/s при запис дава свобода на всички членове на семейството да гледат видео, слушат музика, записват снимки или споделят файлове.

Ако си представим обичайния сценарий, при който се възпроизвежда филм с висока резолюция и многоканален звук на големия телевизор във всекидневната, а двама-трима тийнейджъри слушат музика на мобилните си телефони, свалят новия хитов сериал, качват и споделят видео, то QNAP TS-228 е подходящ избор на приятна цена.

 

Защо да изберем домашен NAS?

На пазара има много устройства, които твърдят, че могат да съхраняват, възпроизвеждат и споделят файлове. Малко са тези, които правят всичко това, а когато прибавим възможности за видеонаблюдение и синхронизиране с облачни услуги, то е ясно, че ви е нужно универсално и производително мрежово устройство. Освен че предлага елегантен вид, лесен за използване софтуер и голяма капацитет за съхранение, QNAP TS-228 може да предложи на всеки член на семейството достъп до любимите му мултимедийни файлове на всяко устройство. Това е и единственият начин семейните снимки и видеа да бъдат съхранени именно вкъщи и достъп до тях да има само който трябва. Така имате свободата да създадете собствена облачна услуга за съхранение и който се е сблъсквал с предизвикателството да прехвърли няколко десетки гигабайта между Google Drive и One Drive например, може да го оцени.

Ако се колебаете кой модел на QNAP да изберете за целта, винаги можете да разчитате на консултация от официалния вносител – Persy.

Можете да спечелите QNAP, ако гласувате в конкурса за продукти и съдържание на годината тук!