Да си представя Uncharted без Нейтън Дрейк на пръв поглед изглежда невъзможно. Поредицата винаги се е въртяла около симпатичния авантюрист, чийто език е толкова бърз, колкото е и пистолетът му. Миналата година обаче епичната история на Нейтън най-сетне намери логичен и емоционален завършек с Uncharted 4: A Thief's End (ревю) и сякаш една от най-славните страници в историята на гейминга се затвори завинаги. За радост на милионите фенове Naughty Dog изглежда също не може да скъса с Uncharted и скоро след това чухме анонса на Uncharted: The Lost Legacy - мащабен самостоятелен експанжън, който идва със задължителната доза огромни очаквания за всичко онова, което сме свикнали да очакваме от една игра от поредицата. И бъдете спокойни - очакванията се оправдават напълно.

Uncharted: The Lost Legacy не само разширява света и героите от серията по един смислен начин, но и предлага някои от най-добрите геймплей елементи, които поредицата някога е имала.

Нещо ново под слънцето

Докато практически всяко приключение на Нейтън Дрейк бе глобално пътуване по земното кълбо в търсене на изгубени съкровища, Uncharted: The Lost Legacy е далеч по-концентрирана история, която се задържа само в една локация и с по-малко, но също толкова колоритни герои и врагове. Ако си спомняте Uncharted 2 - а би трябвало - това е най-вълнуващата игра на последното десетилетие и невероятен скок спрямо оригинала, - там за пръв път видяхме Клоуи Фрейзър. Тя е очевиден намек или по-скоро намигване към предшественичката Лара Крофт, съчетаващ секси външен вид, желязна воля и доста относителен морален компас. Със своя акцент, имидж и бойни умения, неотстъпващи на колегите ѝ от силния пол, Клоуи се превърна в любим персонаж, който заслужено намери място и в Uncharted 3, преди да започне свой собствен живот далеч от Нейтън.

В Uncharted: The Lost Legacy именно Клоуи е в центъра на ново приключение, което този път ще я отведе по следите на древен индийски артефакт, който преди това е преследвал и нейният баща. Тя обаче далеч не е единствената, която иска да се сдобие с безценните слонски бивни - един амбициозен и безмилостен тип на име Асав също има големи планове за това късче история. Другата половинка на дуото е Надин Рос и двете дами заедно създават доста интересен екип, който е едновременно динамичен, саркастичен и симпатичен. Концепцията за двама герои, които преодоляват препятствията заедно, не е нова за Uncharted, но тук тя е развита особено успешно. Във всеки един момент Клоуи и Надин работят заедно, опирайки се една на друга. Решаването на пъзелите обикновено е оставено на играча, който управлява Клоуи, но Надин е отличен спътник в битките.

Уж измислена, но на моменти опасно реална

Историята ни отвежда в живописна планинска верига в Западна Индия и въпреки че лично аз смятам тропическите локации за поизтъркани в гейминга, не мога да отрека, че визуално гледките са едни от най-запомнящите се в поредицата. Както често се случва, това райско кътче има своите проблеми, които помрачават природната красота. Сценарият умело преплита сериозни теми като гражданска война, етническо прочистване и др., които винаги звучат тежко, но особено на фона на случващото се в света през 2017 г., сюжетът е неочаквано познат и плашещ. Колкото и да не са умишлени - а не са ли наистина?, - тези препратки към реални събития и проблеми вдигат още повече залозите на приключението, отколкото по-абстрактните предни приключения. Самата Клоуи също има индийска кръв и това още повече увеличава мотивацията ѝ. Всичко това прави The Lost Legacy най-здраво стъпилото в реалността Uncharted приключение и сценаристите на Naughty Dog са направили много добре, че са се въздържали от включването на дори минимални свръхестествени и митични елементи.

Колкото и да е тежък сюжетът на моменти, той се балансира доста добре от познатия и обичан геймплей. В The Lost Legacy ще откриете много от елементите от предните части, особено в начина, по който играта подхожда към екшън сцените. Очакват ви доста престрелки от прикритие; простички, но работещи ръкопашни схватки; големи експлозии; малко стелт и задължителният платформинг. Това обаче не означава, че играта не предлага нищо ново. Някои от враговете и оръжията се появяват за пръв път, а куката от Uncharted 4 намира нови приложения. Най-големите новости идват от самите Клоуи и Надин, които имат добре разработена комбо система за ръкопашните схватки. На базата на това, с кого се биете и в каква ситуация, може да използвате половин дузина различни комбинации. Освен това Клоуи има шперц, който често ще ползвате, за да отключвате сандъци с оръжия и муниции, чрез които да попълвате и ъпгрейдвате арсенала си.

Геймплей без конкуренция

Другият интересен експеримент в играта е малко по-отвореният дизайн на нейния свят. След задължителната линейна начална мисия The Lost Legacy ви оставя в една прилично голяма карта с няколко основни и допълнителни задачи. Редът, в който да ги изпълнявате, зависи изцяло от вас, което определено е добре дошло в сравнение с абсолютно скриптираните нива на предните части. Разбира се, причина за това има - Uncharted залага преди всичко на силната история и атмосфера и затова е задължително създателите на играта да ви водят в приключението с избраното от тях темпо, но в случая тази малка промяна дава изненадващо голяма свобода и разчупва геймплея.

При всичките пещери, планини и гробници, които трябва да посетите, най-интересният елемент в The Lost Legacy безспорно са пъзелите. Поредицата винаги е разнообразявала платформинг и бойните секции с интересни пъзели, но те никога не са били прекалено комплексни или дълги. Тук обаче имаме много по-нюансни загадки, някои от които са доста сложни и оригинални. Особено се отличава един пъзел със сенките на няколко индийски богове и техните златни статуи, както и друг, който комбинира разчитането на движенията на огромни секири, докато се опитвате да преминете между тях с добре премерени скокове - идеална акробатика както за пръстите, така и за мозъка. Разбира се, The Lost Legacy е преди всичко екшън приключение и пъзелите не могат да са прекалено дълги, но представляват отлично разнообразие и промяна в темпото. Тук загадките правят играта по-дълга и по-добре балансирана и определено заслужават похвала.

Телма и Луиз

Имайки предвид всичко това, Uncharted като поредица винаги е била преди всичко една грабваща интерактивна история с много силни герои и The Lost Legacy не разочарова. Сценарият е добре написан, диалозите нямат една излшна дума и Клаудия Блек и Лаура Бейли вършат отлична работа, вдъхвайки живот и индивидуалност в Клоуи Фрейзър и Надин Рос. Много добро е представянето зад кадър и на Усман Али в ролята на Асав. Познатият ни от сериала Veep на НВО актьор има за задача да внуши напрежение и страх в историята и се справя отлично. На моменти той може да ви накара дори да настръхнете, но никога не звучи пресилено или комично. Тази сериозност е наистина внушителна и като човек, който преследва повече от едно обикновено съкровище, Асав определено е един от най-опасните и реалистични злодеи в Uncharted.

Имайки предвид статуса на Uncharted като най-атрактивната и високобюджетна поредица за последното десетилетие в гейминга, Uncharted: The Lost Legacy носи огромна тежест, особено на фона на това, че историята на Нейтън Дрейк вече приключи и сравненията с епичния ѝ завършек са неизбежни. Naughty Dog обаче успява да представи още една безупречна игра, която с лекота се нарежда не само сред най-добрите за годината, но и в каталога на PlayStation 4 изобщо. Uncharted: The Lost Legacy взима всички плюсове на поредицата и ги комбинира с герои, които внасят нещо ново и свежо в приключението. Лично аз се надявам, че това не е краят на историите на Клоуи и Надин, тъй като светът на Uncharted продължава да бъде безкрайно богат на теми и предизвикателства, а тези две дами са повече от достойни да продължат славното наследство на Нейтън Дрейк.