Във видеоклип, публикуван в YouTube, Мат Клингенсмит, главен софтуерен инженер в компанията за роботика Boston Dynamics, задава прост въпрос на едно от емблематичните жълти кучета роботи. За изненада на мнозина роботът отговаря, а устата му се отваря и затваря не съвсем в такт с думите му. Благодарение на интеграцията на ChatGPT на OpenAI кучетата роботи на Boston Dynamics вече могат да говорят с пълни изречения. Софтуерната компания за изкуствен интелект Levatas си партнира с Boston Dynamics, за да интегрира ChatGPT на OpenAI в кучетата роботи, като използва гласовата технология на Google Assistant, за да позволи на роботите да слушат и отговарят вербално на хората. Но освен това те вече могат да имат различни характери. 


Fancy Butler има британски акцент; речта на тийнейджърския робот, чиято реч е изпъстрена с "като" и "напълно"; археологът от 20-те години на миналия век пък говори за своите многобройни си приключения; а Шекспировият пътешественик във времето говори само в римувани куплети. 
Новите речеви възможности могат да се използват не само за забавни отговори. Интеграцията на ChatGPT и речевите възможности позволяват на роботите да интерпретират данни и да ги предават по начин, който е по-лесно разбираем за обикновения човек. 
Много от тези кучета роботи са проектирани и се използват за изпълнение на дълги списъци от програмирани задачи в производствените и логистичните индустрии. Речевите възможности биха позволили на роботите да предават голямото количество данни. Вече съобщихме, че в една бостънска болница кучетата роботи, оборудвани с iPad и двупосочни радиостанции, се използват за комуникация с пациентите, като същевременно се свежда до минимум излагането на Covid-19. Друга компания в Нова Зеландия използва Spot, за да пасе овце и да събира данни за селското стопанство. 
По-рано тази година полицейското управление на Ню Йорк обяви, че ще започне отново да използва роботизираните кучета на Boston Dynamics. Преди това то ги е използвало, но през 2021 г. ги е спряло поради отзвук - бившият кмет на Ню Йорк Бил де Блазио ги нарече "страховити" и "отблъскващи". Кметът Ерик Адамс заяви, че роботите ще се използват при опасни ситуации като бомбени заплахи, заложнически ситуации и проверки на обекти за опасни отпадъци. 

Снимки: Boston Dynamics

Виж още: Huawei FreeBuds Pro 3 – рафиниран звук за взискателен вкус (РЕВЮ)

Тагове: