2020 продължава да е повече от буреносна – дотолкова, че от Световната метеорологична организация съобщават, че почти са изчерпали свободните имена за нови циклони в Атлантическия океан. През всеки ураганен сезон се избират точно 21 имена, подредени по азбучен ред и започващи с една от буквите в английската азбука. (Q, U, X, Y & Z остават извън списъка.) Имената трябва да са познати и лесни за произнасяне. В исторически план списъкът е бил изчерпван само веднъж – преди 15 години, когато ураганът Катрина нанесе своите унищожителни поражения.

Последното останало име за ураган този сезон е „Уилфред“ - а то може би скоро ще се заеме, ако в областта с ниско атмосферно налягане край Западна Африка се развие нов циклон.

Съответно следващите урагани ще носят имената на буквите в гръцката азбука, започвайки от „Алфа“.

За да си „спечели“ име от списъка, бурята трябва да премине през няколко етапа: първо от обикновена буря да стане „тропическа буря“, като достигне скорост от поне 39 мили/час. А когато скоростта премине над 74 мили/час – се появява нов ураган. Силата на урагана понякога не е от значение за размера на нанесените щети – ураганът Сали със сила от едва 85 мили/час е причинил животозастрашаващо наводнение миналия вторник.

Ураганният сезон през 2020 приключва на 30 ноември, като само до средата на септември е имало цели 7 – Нана, Омар, Полет, Рене, Сали, Теди и Вики.

Снимки: shutterstock

Виж още: NASA ще купува проби от Луната, събрани от частници

Тагове: