С помощта на прасе, наречено Гертруда, Илон Мъск показа за пръв път технологията Neuralink в действие. Според компанията създател тя осигурява дигитална връзка между мозък и компютър. По време на демонстрацията чрез безжична свързаност с устройството бе показана мозъчната активност на животното.

Мъск показа, че компанията му е близко до реализация на мечтата за сливане на мозък и машина. Новата версия на Neuralink е доста по-малка в сравнение с версията от 2019, когато продуктът дебютира и демонстрира връзка между плъх и компютър с помощта на USB-C свързаност.

„Neuralink е като Fitbit в мозъка ви, но свързан с малки жици“, сподели Мъск.

Устройството е свързано с мозъчните клетки чрез 1024 тънки електрода, които влизат във външния слой на мозъка. Засега връзката между компютъра и Neurаlink се осъществява с помощта на Bluetooth връзка, но Мъск сподели, че вече се изследват и други форми на свързаност с цел сериозно подобряване на комуникацията.

Въпреки че учените успяха да покажат мозъчната активност на прасето на компютърния екран, все още не са ясни дългосрочните планове на компанията Neuralink. Според слуховете устройството ще помага на хора, пострадали от мозъчни травми и тумори, както и ще позволява съхраняване и възстановяване на спомените.

Снимки: Neuralink

Виж още: Миньори в Китай работят дистанционно благодарение на 5G (СНИМКИ)

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.