Когато правите еднo просто търсене в интернет по дадена темата, резултатите, които се появяват са само “върха на айсберга”, защото по-голямата част от информацията е погребана в "Deep Web” (повече за “Тъмната страна на интернет” тук).

Сега изследователи от NASA са се присъединили към DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), за да извлекат полза от предимствата на "Deep Web". Проектът, наречен Memex, може да помогне да се каталогизира огромния обем от данни на NASA за космоса.

"Ние развиваме следващо поколение технологии за търсене, които разбират хора, места, неща и връзките между тях", каза Крис Матман, главен изследовател на Memex в лаборатория за реактивни двигатели на NASA в Пасадена, Калифорния.

"Memex" проверките не са само стандартно текстово-базирани, те включват и изображения, клипове, изскачащи реклами, форми, скриптове и други начини, по които се съхранява информация.

"Ние караме уеб роботите да се държат като браузъри с други думи, изпълняващи скриптове и четящи реклами…", обясни Матман. Освен това, при стандартното уеб търсене не се получава много информация от изображения и видео, но Memex може да разпознае това, което се съдържа и да го сдвои с един и същи по вид субекти. Инструментът за търсене може да идентифицира един и същ обект в много рамки на видео или дори в различни видеоклипове.

“Търсенето на визуална информация за конкретно планетарно тяло може много да облекчи работата на учените за анализиране на геоложки дадености", отбелязват авторите.

Учените анализират данни с изображения от Земно-базирани мисии, следейки явления като снеговалежи и влажност на почвата.

"Ние развиваме продукт с отворен код, който е безплатен и го надграждаме използвайки инвестициите на DARPA, за да направим лесен преход, чрез нашата роля в научната общност," посочва Матман.

Memex ще засили търсенето на публикуваните научни данни, така че учените ще могат да бъдат по-добре запознати с това, което е бил освободено и анализирано по техните теми, поясняват от американската космическа агенция в свое изявление.

 

Прочетете още: Големият адронен колайдер заработи на рекордно висока мощност 

Тагове: