Ако се чудите дали смъртта има миризма - отговорът на учените е категорично "да". При това тя е еднаква при много животни. До този извод стигнали учени от университета "Макмастер", ръководени от професор Дейвид Роло. Те направили откритието случайно, докато проучвали какви химични вещества привличат хлебарките. След като нанесли на определени места сокове, извлечени от мъртви хлебарки Blattodea, било установено, че техните живи сродници избягват да приближават маркираните райони. За да установят миризмата на кое точно вещество отблъсква животните, учените разложили соковете на съставните им части. Така се изяснило, че за миризмата на смърт са отговорни две мастни киселини - олеинова и линолова. Те най-бързо и непрекъснато се освобождават от клетките след смъртта и сигнализират по този начин на живите организми, че там има техни мъртви събратя. Те ги избягват, за да не се заразят с потенциална инфекция или да не попаднат на хищници, които обикновено обикалят труповете на умрелите животни.

На миризмата на двете киселини еднакво реагират както мравки, така и гъсеници и мокрици. Интересно е, че последните са представители на ракообразните, а не на насекомите - двете групи са се разделили еволюционно преди 400 милиона години. Затова учените предполагат, че още тогава се е появил "универсалният мирис на смърт".

 

 

Тагове: