Има достатъчно доказателства, показващи, че гигантски астероид е унищожил динозаврите (и много други форми на живот), когато се е ударил в Земята преди около 65.5 милиона години. Това се е случило там, където в момента се намира Мексиканският залив.

Но какво се е случило малко след това, остава загадка. На 1 април тази година научна експедиция ще започне сондиране в кратера Чиксулуб Пуерто, за да проучи как се е възстановил животът след масовото измиране в края на периода креда.

Екипът ще търси ДНК проби, микрофосили и промени в типа скали от различни геоложки пластове, за да се прецени ефектът от въздействието на враждебната среда вследствие на удара върху формите на живот.

„Джакпотът“ може да бъде ударен на дълбочина между 792 и 1524 метра. Там учените се надяват да открият ключови признаци или външния пръстен на кратера. Данните трябва не само да проверят съществуващите модели на въздействието, но и да покажат дали пръстенът е основното място, в което са се развъждали микроорганизмите, помогнали за връщането на живота в региона. Ако това е така, може би ще се окаже, че първите зародили се организми са го направи в среда, наситена с желязо и сяра - елементи, които не са известни със способността си да поддържат живот.

Платформата за пробиване ще прави сондажи в продължение на два месеца. Процедурата е рискована, тъй като учените ще имат само един шанс. Ако операцията се провали, това ще е краят, а ако се увенчае с успех, учените ще могат да запълнят една празнина в историята на Земята и да илюстрират колко устойчив е животът.

 

Прочетете и това: Искате ли да отидете в космоса - Скот Кели смята, че всички трябва да го направим