Унищожаването на шарката като смъртоносна епидемична болест отне на човечеството десетилетия работа и милиарди долари. Връщането на една от тях се оказва много по-лесно – необходими са само малък екип учени, поръчан по пощата ДНК материал и около 100 000 долара. Вирусологът Дейвид Евънс и екипът му в университета в Албърта, Канада, успяха да „съживят“ т.нар. конска шарка, разновидност на едрата шарка, която обаче не засяга хората. Те са направили това само с помощта на малко ДНК, доставено по пощата, чиито фрагменти са интегрирани във вече заразени с друга форма на шарка клетки. Това е било достатъчно, за да се съживи вирусът.

Конската шарка не е опасна за хората, но е много подобна на едрата шарка и именно тази прилика е притеснителна. Техниката, използвана за възстановяването на конската шарка, може да се приложи и за другия вирус, а той е много по-опасен и в неприятелски ръце би представлявал проблем. Вирусологът Жерд Сътър от университета Лудвиг Максимилианс в Германия казва, че аналогията между двата вируса е прекалено голяма, а лекотата, с която конската шарка е възстановена – доста тревожна в широк план.

Евънс и екипът му няколко пъти са били убеждавани да не публикуват откритието си. Вече има два отказа от научните сайтове Science и Nature Communications да публикуват изследването. Те обосновават отказа си с притеснение за потенциалните „двойствени“ използвания на фактологията и откритията – и не искат да допринесат за създаването на биооръжие един ден. Евънс казва, че въпреки че рискът от това да предостави лесен и реален начин за възстановка на вируси съществува, според него този риск си е съществувал и без неговото изследване. Той казва, че продължава да търси начини да публикува заключенията на екипа си и да предостави това знание за широката публика.

Тагове: