Популярността на изкуствения интелект промени работното място, създаде притеснения от масови уволнения и страх, че ще унищожи човечеството такова, каквото го познаваме. Ново проучване обаче разкрива, че вредните последици не се изчерпват с това. Група изследователи си поставят за цел да разкрият емоционалните последици, които изкуственият интелект може да има върху психиката на индивида на работното място, като откриват доказателства, които сочат за повишена психическа нестабилност. 


  
Дори AI да не e причина за освобождаване на служители, изследователите установяват, че тези, които просто го използват редовно, страдат от повишена самота, безсъние и висока консумация на алкохол в сравнение с онези участници в проучването, които не го използват. Въпреки че служителите физически са били на работното място, изследователите разкрили, че самотата им е пряк резултат от честите им взаимодействия с AI, който елиминира необходимостта от човешки контакт. 
В проучването, публикувано в Journal of Applied Psychology, се използва примерът, че "рутинни дейности, като например търсене на второ мнение за предложено решение за клиент, сега могат да бъдат предоставени незабавно (и по-точно) от система с изкуствен интелект. Следователно по-честите взаимодействия с технологията могат да доведат до това служителите да се чувстват социално откъснати от другите, което би трябвало да засили чувството за самота". 
Изследването се е състояло от четири експеримента, проведени в САЩ, Тайван, Индонезия и Малайзия. Служителите са разделени на две групи, като на едната е казано да избягва всякакво използване на AI в продължение на три дни, а на втората - да взаимодейства с технологията по време на работа възможно най-често. Резултатите не закъснели - в Индонезия и Малайзия, представителите на втората група изпитали доста бързо повишени нива на самота и безсъние. 
В частта от експеримента, проведена в Тайван, която е фокусирана върху 166 инженери, работещи в биомедицинска компания, служителите съобщават за повишаване на консумацията на алкохол след работа в групата, инструктирана да използва ИИ, като са изпитвали същата самота и безсъние, както първата група. 
"Бързият напредък на системите с изкуствен интелект предизвиква нова индустриална революция, която променя работното място с много ползи, но и с някои неизследвани опасности, включително потенциално вредни психически и физически въздействия върху служителите", казва в изявление за Daily Beast Пок Ман Танг, доцент по мениджмънт в Университета на Джорджия и водещ автор на проучването. 
Резултатите от проучването носят уговорката, че реакциите на използването на AI варират в зависимост от организацията, което може да увеличи нивата на безсъние, самота и консумация на алкохол. Въпреки това е установено, че служителите, насочени към използване на ИИ, са по-отзивчиви и полезни за колегите си, въпреки че в проучването се отбелязва, че това може да е в отговор на съобщенията за повишена самота и нуждата им от човешки и социални взаимодействия. 
"Хората са социални животни", казва Танг пред изданието, като добавя, че "изолирането на работата със системи за изкуствен интелект може да има вредни последици за личния живот на служителите". 
Ето защо от компаниите зависи да гарантират, че служителите им няма да взаимодействат единствено с AI или да използват софтуера, се казва в проучването, като се добавя, че включването на технологията на работното място може да наруши приоритета на социалното взаимодействие на работното място. Изследователите предупреждават в проучването, че ежедневното взаимодействие с "колеги с AI може да доведе до повишена нужда от принадлежност, както и до самота". Констатациите "рисуват важна, но отрезвяваща картина на бъдещето на усилията за увеличаване на ИИ", се казва още в проучването. 
Резултатите идват в момент, в който се наблюдава повишена заинтересованост към психичното здраве в глобален мащаб. Тези доклади правят проучването на Танг и неговия екип още по-обезпокоително, тъй като прибавя нов проблем към съществуващата тенденция за проблеми в тази област.  

Снимки: Unsplash

Виж още: ChatGPT знае само 25 смешки и не може да измисли повече