През далечната 1997 г. Apple не беше това, което е сега. Това е годината, когато от компанията молят Стив Джобс да се върне, за да я спаси, понеже бива смазана от конкуренцията и в частност от Microsoft. Само за две години приходите ѝ падат от $11 милиарда на $7 милиарда.

За да оцелее, Apple трябва да реши в кои сфери е най-силна, за да се съсредоточи върху тях. Нужно бе и да се намерят нови партньори, дори това да значи да се сключи сделка с „Дявола“. Затова през същата година от всички възможни компании Microsoft бе тази, която подаде ръка. И по-точно ръка в размер на $150-милионна инвестиция. Освен това Стив Джобс и Бил Гейтс се договарят Microsoft Office да присъства на Mac през следващите 5 години, а Internet Explorer да стане браузърът по подразбиране. Самият Джобс направи изявление, че: „Трябва да се откажем от идеята, че за да спечели Apple, Microsoft трябва да загуби“.

Паричната инжекция не бе породена от алтруизъм. Microsoft се опитваше да разсее обвиненията в монополизъм около компанията. Но какво се случи в крайна сметка с тези $150 милиона? Като част от сделката Microsoft трябваше да държи акциите поне 3 години. Затова започна да ги продава чак през 2002 г. и до средата на 2003 г. вече всичко беше разкарано. Печалбите бяха на стойност от $550 милиона. Това са си прилични 260% печалба за само 6 години.

Неминуемо идва въпросът, колко щяха да струват тези акции в днешно време? Microsoft притежаваше около 18.1 милиона дяла в Apple, преди да започне да ги разпродава. След тези събития акциите се разделяха на два пъти. 2:1 на 28 февруари 2005 г. и 7:1 на 9 юни 2014 г. Една бърза сметка по-късно и разбираме, че днес Microsoft можеше да държи 253.4 милиона дяла в Apple. Умножено по цената на акциите в момента ($503.43), това се равнява на $127.5 милиарда. Това е 5.9% от общата стойност на Apple, която възлиза на $2.1 трилиона според последни данни.

Ето го и отговора. Инвестицията от $150 милиона на Microsoft през 1997 г. би донесла 850 пъти по-голяма печалба през 2020 г.

Снимки: shutterstock

Вижте още: Край на новините със закъснение – Microsoft дърпа шалтера на Internet Explorer през 2021