В края на миналата седмици обявихме най-добрите филми и сериали, които вие, гласувалите в HiEnd ECA 2014-2015, избрахте. Сега е време и за втората порция победители - най-доброто съдържание за 2014 година, отличено с вашия глас. Тук ще разберете кое е заглавието, което избрахте за най-добра игра, кой е най-добрият музикален албум, но и ще видите приложенията, които привлякоха вашия глас. Ето ги и тях.


Компютърна/конзолна игра

Запалените геймъри също дадоха своя вот в категорията „Компютърна/конзолна игра“. Там с неоспоримо предимство води Middle-earth: Shadow of Mordor (пълно ревю), игра, в която ще влезете в ролята на Талион – рейнджър, поел по пътя на отмъщението към Саурон и неговите армии. Второ място грабва Destiny – онлайн шутър игра от първо лице, която влиза в жанра „научна фантастика“ и едновременно с това докосва със завладяваща мистика. Трета е Watch Dogs – играта с екшън-приключенска тематика, разработена от Ubisoft, а действието се развива в Чикаго, Илинойс, в един измислен свят. Четвърто място е за Titanfall (ревю), където се контролират пилоти, участващи в битки шест по шест и влизащи в конфликт с разкъсваните от война космически колонии. Пета е The Walking Dead Season 2, епизодичната графична игра, направена по комиксите на Робърт Кърк­ман, където героите са оцелели след зомби апокалипсис, накарал мъртвите да ходят отново. След нея се нарежда Infamous Second Son на шеста позиция. Кои ще са игрите на 2015 година?

 

Музикален албум

Музиката е това, което ни разтоварва, независимо къде се намираме и какво вършим. В тази категория с неоспоримо предимство първото място завзе албумът G I R L на Pharrell, който е определян от критиците с почти „феминистка“ концепция – или опитът му да се реваншира за недоволството към хита му Blurred Lines, който според мнозина беше обиден към женската половина от човечеството.

 

 

На второ място застава X (или Multiply) на Ed Sheeran – албум, който още през първата седмица от пускането си застана на първо място в класациите на дванайсет държави. Трета позиция взима 5: The Gray Chapter на Slipknot – пети студиен албум за бандата и първият от шест години насам, в който не взимат участие басистът Пол Грей (който за съжаление почина през 2010 година) и дългогодишният барабанист на групата Джоуи Джординсън. Името на албума е в чест на Пол Грей, а траковете са именно това, което бихме очак­вали от Slipknot. Morning Phase на Beck хваща четвърта позиция, а на пета с няколко гласа разлика е Turn Blue на The Black Keys. Последен е албумът на Skrillex – Recess.

 

 

БГ хит

Въпреки полемиката, която предизвика песента на Мария Илие­ва и Криско „Видимо доволни“, все пак тя явно е достатъчно обичана, за да заеме първо място в нашата класация за БГ хит 2014. По петите я следва застаналата на второ място „Хип хоп“ на Ицо Хазарта – отново песен със силен ритъм и идея, чийто припев („Хип хопа ми е много по-добър от хип хопа ти“) се превърна в мийм в интернет и едва ли ще залезе скоро с популярността, която има. „Самурай“ на цветната Жана Бергендорф е на трето място. На четвърто място е „Закъснявам, човек“ на Графа, Pe4enkata и Прея – песента е по идея изцяло на Влади Ампов, като той се е погрижил за композицията, аранжимента и текста й. Пета е свежата песен от саундтрака на „Революция Z“ на едноименната група – „Миналото в нас“. Шесто място заемат съответно Ангел и Мойсей, Pavell, Venci Venc, Dexter с „Къде си, брат?“.


Най-добро мобилно приложение - на страница втора  >>>

Мобилно приложение

Хората, които цъкат смартфона си на улицата, в метрото, в заведения, вкъщи – изобщо, навсякъде, – са тези, които определят и кое е най-доброто мобилно приложение за 2014.

Със зашеметяваща преднина първо място заема Google Now Launcher – приложението, което предлага бърз достъп до Google Now, възможност за търсене с думите Ok Google, а също и поле за търсене в прозрачна навигационна лента.

 

 

На второ място е Spotify – музикалният рай за меломаните, който дава избор от над 20 милиона парчета. Трето по избор на потребителите идва приложението Adobe Photoshop Express, софтуерът за редак­тиране на снимки в Windows Phone Store. С него можете да изрязвате, оразмерявате, завъртате любимите си изоб­ражения и да прилагате набор от различни филтри. На четвърта позиция е Facebook Paper (ревю) – приложение за iPhone, през което потребителите ще виждат най-интересните новини, снимки и видеоклипове, които приятелите им споделят във Facebook под формата на интерактивна фотогалерия. Пета и шеста позиция заемат съответно със съвсем малка разлика Hyperlapse (приложение за timelapse клипове) и Zombies, Run!

 
БГ мобилно приложение

Една от най-оспорваните категории (с пет номинирани), където на първо място излиза InoReader – алтернатива на Google Reader, стремяща се да бъде класически заместител на Reader, който набляга на съдържанието и строгата организация, а не на социал­ните мрежи и мултимедията, и това го прави страхотен избор за привържениците на по-стандартните интерфейси. Приложението прави организация на абонаментите по папки и може да изпраща нотификации за ново съдържание.

 

 

Второ място взима Swipes – алтернативата на това да запишеш нещо на хартия. Swipes в платформа за повишаване на продуктивността, чрез която потребителите планират и организират задачите си за деня. Трето, с разлика от само 38 гласа от второ място, е Clusterize – безплатното приложение, с което откривате най-интересните събития наблизо, идеално за хората, които живеят активно и денем, и нощем. Aha!Car е четвърто в класацията – приложението, в което потребителите могат да отбелязват значимите за тях места, които са им донесли положителни емоции, свързани с outdoor приключения у нас и по света. Те са групирани в две основни категории – исторически и природни забележителности. Пето и последно място заема SmartBirds – приложението на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което позволява лесно определяне на видовете птици, срещани в България, и записването им в специален електронен дневник.

Вижте още:

Любимците на публиката: най-добри филми и сериали за 2014
Отличените с вашия глас: най-добрите продукти за 2014-2015 – част първа
Вашите най-добри технологични продукти на 2014 – част 2