Дойде ли декември, идва и времето за равносметка. Често става така, че не сме особено доволни от случилото се, но остава надеждата, че „следващата година ще е по-добра“. След изричането на магическата реплика, не само трябва да ни вдъхне надежда, но и заслужено успокоение, че не бива да се притесняваме – по-добрите времена предстоят...

Преди една година говорихме с плам за новата генерация конзоли и заглавията, които не излязоха за тях. Разочарованието беше голямо, но както вече споменахме, остана надеждата, че т.нар. next-gen (ново поколение) заглавия ще дойдат с гръм и трясък през 2014 година. И те дойдоха, въпреки че някои от тях постигнаха единствено трясък, и то не от добрите. Не, заглавията не бяха лоши, просто очакванията ни бяха твърде високи. Watch Dogs сякаш не успя да се възползва от пълния си потенциал, а Destiny... е, тя откровено ядоса доста от феновете. Основната причина е, че в играта почти липсва историята, която съвсем явно и преднамерено ще се развива с DLC-та (Downloadable content), а общата цена за това забавление ще набъбне сериозно. Проблеми има и в геймлея, но не е сега времето да говорим за тях. Както ще видите в следващия списък, отново включваме заглавия, които представихме миналата година – просто те бяха забавени, а потенциалът им продължава да бъде също толкова сериозен. Разбира се, имаше и чудесни игри през 2014 година, сред които се отличиха Dragon Age: Inquisition (пълно ревю), Middle-earth: Shadow of Mordor (пълно ревю), видяхме началото на нова серия Call of Duty, Grand Theft Auto V (режим от първо лице), The Last of US (преработена версия за PS4), финалът на втори сезон на The Walking Dead, Diablo III: Reaper of Souls, Halo: Master Chief Collection, Far Cry 4 и други.

Сега идва времето за нови надежди. Представяме ви най-очакваните игри за 2015 година! Тъй като заглавията са много, споделете, ако сме пропуснали нещо. Добавете и причините, поради които смятате, че точно това заглавие ще е сред най-добрите за следващата година. И нека чакането започне... сега!

 

Dying Light

Ако заглавието ви звучи познато, това е, тъй като го очакваме от доста време – дори го включихме в списъка за най-очаквани игри за 2014. Да, но то не получи своята премиера, а получи забавяне. Добрата новина е, че вече сме сигурни – Dying Light излиза през февруари 2015 година за PC, Xbox 360, Xbox One, PS3 и PS4.

Да, съгласяваме се, че вече зомбитата ни заливат от всички посоки – дори, да си признаем, започват малко да ни омръзват, но винаги сме готови за нещо по-различно. Очакваме Dying Light да е именно нещо такова.

 

 

Светът е в ръцете на жадните за човешка плът чудовища. Влизате в ролята на Кайл Крейн, който не е просто поредният оцелял. Той е агент под прикритие (дори в тези времена има професия за такива хора), който трябва проникне в зоните, заключени под карантина. Действието се развива в измисления град Харан.

Dying Light се различава от останалите игри тип сървайвър хорър (от английски – survival horror. Ужас, през който играчът трябва да оцелее. Заглавията от този жанр имат една цел – да изплашат играча, който трябва да оцелее. Въпреки че присъстват и битки, те са малка част от геймплея, тъй като героят не притежава солидно предимство на своя страна и може лесно да бъде убит). В това заглавие огромният отворен свят, в който се разхождате свободно, е пълен с множество допълнителни задачи, които обогатяват историята. Друга добра идея е сериозното вплитане на паркур уменията на главния герой. Подобно на Mirror's Edge можете (дори е задължително) да се придвижвате над нивото на улицата. В началото движенията са по-тромави, скоковете са по-трудни, но с времето героят развива уменията си и става истински атлет. Директен сблъсък с голяма група от зомбита често води до бърза смърт. Най-ключовият елемент е смяната на деня с нощ. Ако в много игри това означава просто по-тъмна обстановка, тук идеята е развита прекрасно. Щом слънцето залезе, градът просто се променя. Трудно виждате къде се придвижвате, голяма част е без електричество, а от своите скривалища излизат много сериозни врагове, които не се притесняват да се качат до покрива на сградата, на която се намирате. И за капак – вирусът, който е виновен за апокалипсиса, главният герой е заразен с него. Нямаме търпение!

 

 

The Witcher 3: Wild Hunt

Последното приключение на вещера Гералт от Ривия се пренася в напълно отворен свят, в който може да се случи всичко – трябва да държите очите си винаги отворени на четири. Гералт се опитва да запълни дупките в паметта си – приключение, което ще го постави по следите на Wild Hunt (съглашение на странстващи призраци). Сигурни сме в едно – можем да се приготвим за страхотна атмосфера, увлекателна история и отличен геймплей. На уменията на главния герой могат да завидят дори рицарите джедаи – отблъсква враговете, манипулира съзнанието на хората от селцата, за да изкопчи повече информация, а уменията му с меч са ненадминати. Вие трябва да изберете пътя, по който ще поеме вещерът, а ако искате да научите повече, не пропускайте подробния материал на колегата Драгомир Дончев, посветен на The Witcher 3: Wild Hunt. Играта излиза на 19 май за PC, Xbox One и PS4.

 

 

Rise of the Tomb Raider

През 2013 година излезе ново заглавие, посветено на Лара Крофт. Носещо просто името Tomb Rider, то се явява ново начало на поредицата. Част от старите фенове не останаха доволни от новата Лара, но пък тя успя да спечели много нови фенове. Истината е, че играта беше наистина добра и достигна до нивата на Uncharted.

В Tomb Rider успяхме да напуснем митичния остров, но след напрегнатото приключение Лара не е същата. Съвсем естествено това е сюжетна нишка, която трябва да се доразвие. Именно това ни очаква в Rise of the Tomb Rider. Интересно е как ще бъде пресъздадено състоянието на главната героиня – дали ще страда от кошмари, през които ще трябва да я преведем ние, играчите. Друг въпрос, който нямаме търпение да разберем – как ще се съчетае този елемент от играта с изследването на гробници. Ще разберем след около година, за когато е насочена премиерата на играта. Тя ще се появи за първоначално за PC, Xbox 360, Xbox One, а по-късно и за PS3 и PS4.

 

The Order: 1886

Още едно заглавие, което очаквахме тази година, но ще имаме възможност да му се насладим през февруари 2015. Това ще е възможно само ако разполагаме с PS4, тъй като заглавието е ексклузивно за тази конзола на Sony.

Имаме високи очаквания, тъй като ни е обещана интересна история, която се развива в Лондон, но не този, който познаваме. Действието се разгръща в алтернативна версия на края на 19 век, в която рицарски орден има сериозна задача – да предпазва хората от ужасяващите чудовища, които обикалят английската столица. Войната продължава векове, но сега е дошъл моментът, в който не само ще изравним силите, но и ще се опитаме да преборим зверовете... веднъж завинаги.

От разпространените клипове можем да съдим, че ни очаква едно красиво заглавие, изпълнено с напрегнати ситуации и бърз екшън. Радостни сме, че ще можем да използваме интересни оръжия, които не сме виждали в други игри, поне не по такъв начин.

 

 

Tom Clancy's Rainbow Six: Siege

На E3 видяхме първите кадри от играта, които бързо грабнаха вниманието на феновете, но и на критиците. Причината е, че заглавието ще бъде много, много раздвижено – околната среда се разрушава, играчът участва в напрегнати ситуации със заложници, подобрена кооперативна игра и, разбира се, графика, достойна за 2015 година.

Демото, представено на Е3, показа точно какви части от околната среда ще могат да се разрушават – войниците нахлуват през стени, прозорци и покриви. От двете страни на барикадата са екипите Rogues и Raven. Първите избират откъде започва окупацията им, а Ravens избират точка от картата, от която да започнат нейното превземане. Ще издържи ли фронтът? Ще разберем през следващата година. Все още няма по-точна дата, но заглавието ще се появи за PC, PS4 и Xbox One.

 

 

Dead Island 2

Още едно заглавие, в което орди от зомбита ще трябва да открият своята зла участ под ударите на някое самоделно оръжие. Ако играчът е късметлия, може да използва и някое автоматично пушкало, но най-веселият екшън винаги става в директен сблъсък с противника.

Няколко месеца след събитията в Dead Island правителството на САЩ е поставило Калифорния под картина. Играчът може да обикаля из отворения свят, а действията ще са в Лос Анджелис, Сан Франциско и още едно, все още необявено местоположение. В Dead Island 2 е въведена система за комбиниране на оръжия, а в определен момент героят изпада в състояние на ярост (Rage), която дава допълнителна сила на атаките. Голямото унищожаване на живите мъртъвци ще започне някъде през втората четвърт на 2015 година за PC, PS4 и Xbox One.

 

 

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Хидео Коджима се завръща с петата серия, а играчът отново влиза в ролята на Snake. Този път героят ще има нов и отворен свят, в който да прилага сериозните си шпионски и бойни умения. Snake ще може да се придвижва с различни превозни средства – от автомобили до танкове, но не трябва да забравяме и коне. Със сигурност Snake го сърбят ръцете да поеме по ново приключение, тъй като в началото на играта се пробужда от 9-годишна кома. След това формира Diamod Dogs, група от наемници. О, забравихме да добавим, че едната ръка на Snake е заменена с роботизирана. Очакват ни нови механики на играта, а всичко това ще се случи следващата година за PC, PS3, PS4, Xbox 360 и Xbox One.

 

 

Homefront: The Revolution

Първата Homefront е показва успешната атака на Северна Корея срещу САЩ. Продължението ни отвежда през 2029 година, две години след събитията в първата част, когато американците успяват да си възвърнат няколко от западните щати. Филаделфия, мястото, където се е родила независимостта на Щатите, се е превърнала в база за Голямата корейска република. Играчът е част от съпротивата, която се е формирала в града и която има една цел – да разклати  управлението на технологично напредналите корейци.

Както при повечето нови заглавия, и тук игралният свят е отворен, което означава разработване на тактики като засади и други подобни партизански маневри. Всеки ход трябва да е добре премислен, а полето на действие – изцяло изучено. Все още не е известна точна премиерна дата, но заглавието ще се появи следващата година за PS, OS X, Linux, PS4 и Xbox One.

 

Halo 5: Guardians

Приключенията на Master Chief не са приключили. Очаквахме заглавието да се появи тази година, но то се позабави. Историята все още не е напълно изчистена, тъй като слуховете около нея са малко. Единственото, което знаем със сигурност, е, че ще видим нов участник в действията и изцяло нов енджин. Заем още, че това е нова глава в историята на Master Chief, която ще постави началото на нова серия от Halo заглавия. Да, липсват много детайли, но очакваме да знаем повече преди излизането на Halo 5, насрочено за есента на 2015 – само за Xbox One.

 

 

Batman: Arkham Knight

Серията електронни игри Arkham, посветена на Черния рицар, е една от най-добре представящите се поредици. По всичко личи, че предстоящото приключение на Батман (Batman) ще бъде най-щурото до този момент. В Arkham Knight играчът ще се изправи срещу някои от най-големите врагове на героя – Двуликия (Two-Face), Харли Куин (Harley Quinn) и Плашилото (Scarecrow). Интересно е, че в играта ще видим и изцяло нов злодей, създаден специално за нея – Arkham Knight. Той наподобява Батман и е описван като негова "милитаризирана версия".

Самото приключение ще е последното от тази серия, дело на Rockstar Games, а събитията се развиват в един по-късен етап от живота на Черния рицар.

 

 

Mortal Kombat X

Едно заглавие, за което нямаме търпение. След успешната Mortal Kombat, която излезе през 2011 година, очакванията са високи, а първоначалните клипове напълно ги оправдават. Според официалната информация историята на играта ще е нова и нелинейна. Началото ще бъде веднага след края на предишното издание, а след това ще има голям времеви скок – 25 години. Добре известните ни персонажи ще са поостарели, ще видим изцяло нови герои, но и следващото поколение бойци, наследници на старите ни познайници. Fight!

 

 

Uncharted 4: A Thief's End

След като изгледахме 15-минутното демо, сме сигурни в едно – Дрейк се завръща за още едно отлично направено приключение. Играта все още няма премиерна дата, но със сигурност знаем, че остава ексклузивна за PS4.

Изминали са седем години след края на Uncharted 3: Drake's Deception. Нейтън Дрейк вече е сложил край на приключенията... или поне така е смятал. Героят поема още едно предизвикателство, което ще го отведе до различни краища на света, за да разнищи вековна конспирация около сериозно пиратско съкровище. От Naughty Dog коментираха историята като „най-голямото приключение, през което ще премине Дрейк и което ще подложи на сериозен тест неговата издръжливост, решителност и точно какво е готов да жертва, за да спаси тези, които обича“. Вярваме им.

 

 

Star Wars Battlefront

След първия трейлър на предстоящия Епизод VII отново се развълнувахме и си припомнихме всичко, което е свързано със света на Star Wars. Точно около премиерата на Force Awakens очакваме и Star Wars Battlefront. Играта ще даде ново началото на поредицата, а първият клип изглежда повече от обещаващ. Очакваме я за PS, PS4 и Xbox One.

 

 

Quantum Break

Едно заглавие, дело на Remedy Entertainment (Max Payne, Alan Wake). В него ще видим герой, който може да манипулира времето (но не само той), което е изключително нестабилно и във всеки един момент може да се задейства аномалия. Всичко това звучи интересно, а Remedy Entertainment не е случайно име, което ни навежда на мисълта, че ни очаква една страхотна игра. Quantum Break е екшън от трето лице, а след провален експеримент главният герой се сдобива с интересната дарба, за която споменахме. Решенията, които взима играчът, ще влияят върху линията на историята, която може да поеме по различен път.

От Remedy вярват, че са успели да комбинират най-добрите елементи от Max Payne и Alan Wake, за да създадат заглавие, което е приятно за игра, с познати елементи, но и със своя собствена същност и уникалност. Това ще бъде нещо, което си заслужава да бъде видяно, но ще трябва да изчакаме дo второто тримесечие на 2015 година. На Quantum Breka ще могат да се радват само собствениците на Xbox One.

 

 

Evolve

Evolve се очаква да направи нова стъпка в света на екшън заглавията. Напоследък голяма част от тях не съумяват да обновят с нищо този толкова популярен жанр. Evolve има амбицията да не бъде сред този тип игри. Отрочето на Turtle Rock Studios изглежда много интересно, жизнено и вълнуващо. Представете си бъдеще, в което хората сме успели да достигнем звездите, но и да започнем тяхната колонизация. Тъй като човешката природа е нещо, което не може да бъде лесно променено, нашите наследници бързо започват да разрушават тези светове – строят огромни фабрики, които бълват отровен пушек към небето, докато извличат природни ресурси. Но не всичко е толкова безпроблемно, тъй като колонизаторите започват да се сблъскват със сериозна съпротива – не от местните, а от други извънземни форми на живот. Ето в такава обстановка се озовава играчът. Той е част от специален (винаги е такъв) екип от ловци, които пазят човешките постройки от атаките на споменатите извънземни. Играта идва през февруари за PC, PS4 и Xbox One.