Следващия път помислете добре, преди да се оплачете, когато ви застигне пороен дъжд в парка. Особено ако имате желание някой ден да заживеете на Марс.

В момента над Червената планета се вихри пясъчна буря, чиито размери са по-големи от Северна Америка. В петък от NASA споделиха, че марсоходът Opportunity няма да предприема нови научни операции, докато не премине ужасяващата буря.

На 6 юни космическата агенция публикува изображение, заснето от космическия апарат Mars Reconnaissance Orbiter. Това, което виждате на снимката по-долу, всъщност е нарастващата пясъчна буря, а синята точка в центъра е приблизителното местоположение на марсохода.

Mars Reconnaissance Orbiter за пръв път забелязва зараждането на бурята на 1 юни. Екипът, отговарящ за MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), веднага предупреждава хората, стоящи зад Opportunity, да се подготвят за този „апокалипсис“. Бурята се е разраснала изключително бързо и е покрила над 18 милиона квадратни километра, като е застигнала и голямата долина Perseverance, където се намира марсоходът.

Пясъкът пречи на Opportunity да функционира правилно, защото препятства слънчевата светлина да достигне до слънчевите му панели. Марсоходът използва тези панели, за да зарежда батериите си и да захранва нагревателната си система, благодарение на която се справя с изключително тежките студени условия на Марс.

Има вероятност Opportunity да измръзне, докато бурята се разсее.

Екипът на другия марсоход, Curiosity, също следи внимателно развитието на бурята, въпреки че апаратът е разположен на другия край на планетата в кратера „Гейл“.

„Дори бурята да не се развихри над цялата планета, количеството на пясъка в Гейл ще се увеличава през следващите няколко дни“, споделят от екипа на Curiosity.

Колкото и да е голяма бурята в момента, не може да се сравни с тази през 2007, която извади Opportunity от строя за две седмици. Дори да има някакви щети по космическия апарат, те ще бъдат временни. Марсоходът е истински боец! Той кацна на Марс през вече далечната 2004 година с идеята да изпълни мисия в срок от 90 дни. А ето че вече няколко години е там и продължава да помага за разучаването на Червената планета.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Добри новини за собствениците на Huawei смартфони

179 | 21.05.2019
Още от HiEnd

Премиера на iOS 13. Какви ще са подобренията?

18 | Преди 18 ч.