Съседната ни галактика, Андромеда, е студенокръвен убиец, при това канибал. След около 4 милиарда години ще се сблъска с Млечния път, ще го погълне и ще замърси Космоса с останките му. И няма да е първият път, в който е убивала. Това е публично достъпна информация открай време, но в последните няколко месеца екип от учени са огледали отблизо археологичното изследване Пан-Андромеда и да, има такава професия като „галактически археолог“.

Учените са проследили подробно какво се е случило с последните две галактики, консумирани от Андромеда. Според тяхното проучване Андромеда със сигурност е консумирала цяла галактика преди 1 милиард години. Сблъсъкът с другата обаче се е случил преди толкова време, че е трудно да се разбере какви точно са били последствията. Проучването има за цел да ни даде яснота какво ще стане след 4 милиарда години, когато нашата галактика претърпи челен сблъсък с Андромеда.

И според резултатите тази катастрофа няма да е като предните две, понеже Млечният път се явява достоен опонент. Двете галактики имат много сходна маса. По-вероятно е след сблъсъка да се образува една по-голяма галактика, но в процеса със сигурност ще бъде унищожен всякакъв живот в двете галактики.

Вижте още: Решението на SpaceX за зареждане в орбита: втори Starship