Бетонът е основен строителен материал в света и намаляването на неговата цена може забележимо да снижи разходите в строителството. Един от най-главните и скъпите компоненти на бетона е пясъкът, който трябва да се добие, почисти от примеси и сортира и затова, нищо чудно, че учените искат да го заменят с нещо друго.

Според изследователите от университета Дикин в Австралия алтернатива може да бъдат малките частици стъкло, които са непригодни за преработка. Учените твърдят, че създаденият на основата на стъкло бетон е способен не само да осигури здравина на конструкциите и да ги направи по-евтини, но и да почисти планетата от боклуците.

Въпреки че стъклото се смята за относително екологичен материал, неговите дребни частици не могат да се преработват заради сложността на сортиране. В момента човечеството разполага с огромни запаси от старо стъкло, които може да се използват в строителната сфера.


Сътрудниците от университета предлагат стъклото да се използва в полимербетона – сравнително нов строителен материал, който няма недостатъците на циментовия бетон. Неговите пори са запълнени не със стандартните скрепващи материали, като цимента и силикатите, а с полимери. Благодарение на тях бетонът лесно се справя с влагата, температурните промени и дори въздействието на химическите вещества. Раздробеното стъкло, което се предлага да бъде използвано вместо пясъка, е способно да усили тези свойства.

Според създателите новият бетон успешно е преминал всички тестове за здравина, доближавайки се по този показател до най-надеждния тип бетон в момента – M1000.

Вижте още: Изкуствен интелект брои пандите в Китай