Vivacom от няколко години разработва различни решения, свързани с Интернет на нещата (IoT) и най-вече такива, насочени към изграждането на умни градове. Ако преди телекомът говореше най-вече в бъдеще време и доста от възможностите в България бяха само на хартия, то сега компанията демонстрира примери от наложените практики. Ключов елемент в цялата стратегия на Vivacom по посока IoT е обединяването на отделните до момента решения в единна платформа – Vivasmart. На специално събитие компанията демонстрира и отделни проекти, които е изградила през последните две години в страната. Така, ако през 2016 г. нещата бяха само в сферата на теорията и чуждия опит, сега Vivacom предоставя нещата от първа ръка.

„През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за Интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим Viva Smart като отделна платформа със стратегическо значение за компанията ни“, обяви Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

“Обособяването на Viva Smart в отделна платформа налага Vivacom като иновативния технологичен лидер на пазара. Зад тази инициатива стои разбирането на най-големия български телеком по общи приходи за последните пет години, че свързаността, свободата и независимостта са основни ценности на модерното общество, които Vivacom гарантира чрез иновативни технологични решения, достъпни за всички“, обобщи Мирослав Петров, главен директор „Продажби“ в телекома.

Умният град

Vivasmart се състои от четири основни елемента, всеки от които покрива конкретен бизнес сегмент, в който може да се използват IoT и свързани решения. Първият е Viva Smart City, който е иновативна платформа за управление, мониторинг и анализ на градската среда. Тя е базирана на чешката с отворен код Invipo, като предлага доста лесен за използване интерфейс както в администраторската, така и в потребителската си част. Системата предоставя софтуер за съответния град/община, както и мобилно приложение, което може да се ползва от гражданите. Viva Smart City е разделена на 13 отделни модула за различните системи, които местното управление може да интегрира в населеното място. В сферата на мобилността системата позволява наблюдение и контрол на трафик, градски транспорт, паркиране, наем на велосипеди и други. За мониторинг на околната среда са предвидени измерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция. В подменюто за енергия фигурират модули за интелигентни сгради, интелигентни измерватели, улично осветление, електромобили, инфраструктура. За безопасността на града се грижат функции за видеонаблюдение, трафик нарушения, нарушители и аварийни системи. Има обособена секция управление, която включва обществени услуги, които предлага съответната община. Последният сегмент е всъщност мобилното приложение, което има за цел да улесни потребителите, като предлага подробна информация за ситуацията в града (трафик, ремонти, агресивност на пътя и др.) чрез удобен интерфейс.

Информацията се събира от различни сензори, камери и системи за уведомление. Най-важният компонент не е хардуерът, това е софтуерът, който чрез изкуствен интелект (AI) анализира постъпващите данни по начин, който може да улесни взимането на решения от страна на специалистите в общината.

В посока умните градове Vivacom демонстрира някои от системите за наблюдение и автоматизация. Бяха показани възможностите във Враца, Поморие и Силистра. В Бургас компанията е основен партньор на общината при изграждането на системата за наемане на велосипеди.

Центровете за данни

При изграждането на IoT мрежи има няколко ключови компонента – бърза и добре развита инфраструктура за интернет достъп, функционален софтуер и хардуерен ресурс за съхранение и обработване на информацията. Последният се крепи на центровете за данни и колокация, като Vivacom разполага с 11 такива из цялата страна. Затова и второто направление на системата Vivasmart е в тази посока. Това е Viva Smart Data Hub, което е единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Използването на централизирана система има големи предимства при управлението на подобни ресурси. От една страна, Vivacom по този начин си оптимизира разходите, от друга – може да предоставя много като количество и мащаб услуги.

Смарт училищата

Третият елемент от Viva Smart е насочен към умното образование и по-скоро към определени инициативи за дигитализация на българските училища. Тя е фокусирана в три основни направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда. До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартират пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Последният, четвърти елемент на Vivacom в тази насока е в изграждането на специално и цялостно оборудвано пространство за технологична и бизнес подкрепа на стартъп проекти. Инициативата се нарича Viva Tech Lab и тази своеобразна „лаборатория“ предстои да бъде отворена.

Обявяването на цялостна платформа за IoT услуги и решения е логичен ход от страна на Vivacom. Той е част от усилията на телекома в развитието на специфични услуги, насочени към корпоративни клиенти и обществени институции. Подобни партньорства ще доведат до потенциално цялостно дигитализиране на заобикалящата ни среда.