Южнокорейски прокурори обвиниха официално действащия шеф на Samsung Group Лий Джей Янг в подкуп и незаконно присвояване, съобщи Ройтерс. Към обвинението се присъединяват и четири други топ мениджъри на компанията. Обвиненията са в рамките на скандала, включващ президента на страната Парк Гейн Хю и приятелката й Чои Суун Сил. 

Лий, който беше арестуван на 17 февруари, е обвинен, че е обещал 38 млн. щатски долара подкупи на организации, свързани с Чои, за да може да осигури сливане между два филиала на Samsung.

Лий е обвинен и за лъжесвидетелстване, защото по време на парламентарно излушване заяви, че никога не е подкупвал Чой и Парк. Той продължава да твърди, че "даренията", които Samsung е плащала на Чой са били под принуда, с което намеква, че компанията е изнудвана

Веднага след ареста на Лий на 17 февруари Samsung призна, че е предоставяла средства на две неправителствени фондации, за които се твърди, че са свързани с Чои и базираната в Германия нейна фирма. Тогава говорител на Samsung заяви: "Ще направим всичко възможно инстината да излезе наяве в съда". 

Ако се докаже вината му, Лий го очакват до 20 години затвор. От полза за неговата защита обаче е фактът, че импийчмънтът на Парк е базиран на обвинения, че тя и Чои са оказвали натиск на различни бизнеси, включително Samsung, да даряват средства на фондации, създадени да подкрепят нейните политики. 

През декември корейският парламент гласува процедура по импийчмънт на Парк. Очаква се следващия месец конституционният съд на страната да отсъди дали да я премахне от длъжност. На 31 октомври Чои се срещна с прокурори, като тогава заяви пред репортери, цитирана от TIME: "Моля ви, простете ми. Съжалявам. Извърших грях, който заслужава смърт". Адвокатът й обаче отрече тя да признава вина коментирайки, че "не би било правилно да приемаме това изказване като легално становище". Според местната преса, Чои е изнудвала различни бизнеси да дарят 70 млн. долара на двете неправителствени организации, използвайки близките си отношения с президента. 

В четвъртък Samsung обяви разпускането на офиса си по корпоративни стратегии, в който работят 200 служители от различни фирми на концерна. Подразделението отговаряше за бизнес инвестициите, но се твърди, че е използван от семейството на Лий за нелегално лобиране

С обвинението до този момент се занимаваше специално прокурорско звено, но се очаква делото да премине при обикновената прокуратура скоро. Финалният доклад от спецпрокуратурата ще бъде обявен на 3 март. Не е ясно обаче кога точно Лий и други мениджъри на Samsung ще се изправят пред съда. 

Един от обвинените мениджъри от групата е президентът на Samsung Electronics Парк Санг Джин. Не е ясно как неговото участие в скандала ще повлияе подразделението, което планира да представи новите Galaxy S8 и S8+ на пресконференция на 29 март.

Тагове: