Внимание! Телефонът е оценяван според цената си, която към момента на това ревю е 500 евро.


Някога Honor бе просто серия телефони от Huawei. Името обаче стана толкова популярно, че компанията майка отдели бранда като отделна марка. Да видим какво може да предложи най-новият флагман – Honor 20.


Аксесоари: нищо необичайно

Huawei Super Charge зарядно. Донгъл USB Type-C към минижак. Нищо повече, нищо по-малко. Има и предварително инсталиран пластмасов протектор, който препоръчвам да не махате, освен ако не решите да сложите стъклен. Ако съдим по комплекта на Honor 10 миналата година, би трябвало и тази да има предоставен прозрачен силиконов кейс. 

 


Дизайн: в него се крие тайната

Това е флагман. Но струва 500 евро. Нещо не се връзва. Трябва отнякъде да се вземе нещо, за да може цената да слезе до толкова приятни стойности. В случая това е самата постройка на телефона. Всъщност външният вид е много стилен и определено хваща окото. Ако погледнем характеристиките, обаче ще видим, че телефонът не е водоустойчив. Това е най-често срещаната липса при по-евтините флагмани, затова не е толкова фатално. Но още един поглед и виждаме, че няма Gorilla Glass нито отпред, нито отзад. Горещо препоръчвам стъклен протектор и кейс. Гърбът изглежда много добре и донякъде е жалко да го скрием с калъф, защото ще изгуби част от излъчването си, но пък изгледът на счупен гръб е още по-малко предпочитан. Иначе бонус точки за hole-punch камерата, която е много дискретна и определено е по-добре от прорез. Пръстовият отпечатък е върху power бутона и е много бърз и надежден. Няма мини жак, но както вече споменах, в комплекта е включен донгъл. През слушалката се чува леко заглушено. Говорителят също не е особено силен.


Екран: на пръв поглед изглежда добре

Миниатюрната дупка за предната камера все повече изчезва с времето. Колкото повече се ползва телефонът, толкова повече спира да прави впечатление, особено когато гледаме видеа и филми. 6.26 инча LCD и резолюция 1080p. Само 412 пиксела на инч. Определено не е най-добрият екран на света, дори с просто око пикселите се виждат понякога. Все пак формата е 19.5:9 и може да раздърпваме видеата, така че да го запълнят. Изрязва се част от картината, но аз лично предпочитам така да гледам. Дава чувство за по-добро оползотворяване на екрана.

 

Софтуер: мощ и половина

Kirin 980 е същият чип, който ползва и Huawei P30 Pro. Телефонът изпълнява всяка задача светкавично. Asphalt 9 (любимата ми игра за тестване на телефони) върви гладко на най-високи настройки, но както вече споделих, заради по-ниската резолюция на дисплея се виждат пиксели тук-там. Нещо, което не ми допадна, е, че няма много опции за промяна на облика на телефона – тежкият скин почти не може да бъде разнообразен. Естествено, винаги може да се използва приложение, за да бъде променен видът, но за това ревю исках да използвам телефона, както го е предвидил производителят. Свиква се всъщност, но все пак ми идва малко по-шарено от нужното.


Камера: многофункционална и качествена

Отзад има четири, ЦЕЛИ ЧЕТИРИ камери. Един основен 48 MP сензор, придружен от такива за ултрашироки снимки, 2х оптично приближаване и сензор за дълбочина. Това ви дава огромно разнообразие и гъвкавост при снимането. Има режим за всяка ситуация и препоръчвам включването на AI, който допълнително оптимизира настройките при всеки сценарий вместо вас.

 

Както виждате, снимките през деня са с ярки и реалистични цветове. Автоматичният фокус хваща движещите се обекти на място, без да ги размазва. Детайлите са чудесни.

 

 

 

Вижда се, че използването на трите камери дава три съвсем различни измерения на дадения обект. Основният сензор хваща цялата сграда отблизо, с наситени цветове и много добро ниво на детайла. 2х оптично приближаващата леща ви дава кадър от по-близо, който е подходящ, ако искате да снимате по-малки обекти от по-голямо разстояние. Широкоъгълната камера ви представя "голямата картина". При нея се губят детайли и наситеност на цветовете, но би могла да е много полезна, ако искате да хванете в кадър по-голям обект, а нямате нужното пространство да го направите, отдалечавайки се назад.

 

 

 

 

Макрорежимът върши страхотна работа. Приближава доста и улавя детайли, които понякога не можем да видим с невъоръжено око. 

 

Първата снимка е без нощен режим, а втората е с него. Ако не са една до друга снимките, едва ли ще усетите значителна разлика. Малко повече осветяване на тъмните части, но светлините пак не са добре овладени. Не е най-силното място на камерата, но резултатите са достатъчно добри. 

 

 

 

Нощните снимки с основната камера са достатъчно добри. При допълнителните камери обаче качеството се разпада. При телефото сензора липсата на светлина означава и липса на детайл. При широкоъгълната камера се получават странни замазани петна там, където има движение. Предвид цената на телефона обаче тези резултати са отлични. 


Батерия: изтощете я... ако можете

Като за начало 3750 mAh заряд не е никак малко. Екранът дори не е OLED, затова не знам каква оптимизация са правили от Honor, но са се справили повече от добре. В дните, в които тествах устройството, нямах достатъчно свободно време, за да успея да го изтощя за един ден. Мисля, че това говори достатъчно само по себе си. Преспокойно издържа по 2 дни. Впечатляващо.

Както виждате, батерията в този случай издържа 40 часа! Ако я ползвате пестеливо, може би ще издържи дори повече. 


Заключение


Няма съмнение, че Honor 20 е флагман. Има забележки (както при всеки телефон), но в случая цената и останалите компоненти ги оправдават. Зашеметяващо е колко много неща дават вече телефоните за цени, които няма да ни докарат до фалит. Оттук пътят за тези по-достъпни флагмани е само напред и нагоре.

Вижте още: Sony Xperia 1 – 6.5-инчов телевизор в джоба ви (РЕВЮ)

Още от HiComment