Подобно на много други услуги, гигантът в областта на компютърните игри Valve скоро ще прекрати поддръжката на Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1 за Steam. Основната промяна ще направи клиента на Steam неработещ на тези стари операционни системи, като потребителите ще загубят достъп до библиотеката си с игри, освен ако не използват актуализирана версия на Windows.

Отпадането на поддръжката ще се случи на 1 януари 2024 г., като Valve заявява, че "след тази дата Steam клиентът вече няма да работи на тези версии на Windows. За да продължат да използват Steam и всички игри или други продукти, закупени чрез Steam, потребителите ще трябва да актуализират до по-нова версия на Windows".

Промяната беше обявена в последната бета-актуализация на Steam от компанията. Бета-версиите вече ще предупреждават играчите, използващи Windows 7, 8 или 8.1, с известие End of Life с препоръка да преминат или надградят до по-нова версия, преди да се прекрати поддръжката. Предупреждението скоро трябва да се появи и в обикновения клиент на Steam.

"Най-новите функции в Steam разчитат на вградена версия на Google Chrome, която вече не функционира на по-стари версии на Windows", добави Valve, обяснявайки причините за промяната. "Освен това бъдещите версии на Steam ще изискват актуализации на функциите и сигурността на Windows, които присъстват само в Windows 10 и по-нови версии."

Според данни от собствено проучване на Valve 1.86% от потребителите на Steam са на трите операционни системи, които получават пренастройка. Огромното мнозинство от потребителите на Windows, които възлизат на 96.37% от общия брой активни акаунти в платформата, използват Windows 10 (62.33%) и Windows 11 (32.06%).

Снимка: Unsplash

Виж още: Counter-Strike 2 ще бъде летният хит в РС гейминга

 

Още от Play